Het geslacht lariks, larix of lork (Larix) zijn de enige naaldbomen die hun naalden verliezen. De meeste van de lariksen die in Nederland te vinden zijn, stammen uit Japan. De Japanse lork ( Larix kaempferi) groeit prima in Nederland en is niet zo kwetsbaar voor ziektes en schimmels als zijn Europese broer (Larix decidua). De Europese lariks hoort thuis in het bergland van Noord- en Oost Europa tussen 900-2200 meter hoogte. Kortom alle lariksen zijn hier exoten en niet aanwezig tijdens de prehistorie. Inmiddels zijn beide larikssoorten in tuinen te vinden. In de Drentse bossen vind je meestal een kruising tussen de Japanse en de Europese lariks: deze boom groeit snel dus geschikt voor bosbouw en productie van hout.

Wolken Madulain
De Europese lork waar deze hoort.
De Europese lork kan 400 jaar oud worden, 50 meter hoog en kan tegen grote extremen in temperatuur. De boom groeit in Nederland slecht en wordt daarom bij ons maar maximaal 25 jaar. Japanners en kruisingen van beide soorten zijn algemeen in onze bossen.

Larix decidua - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-216
Europese lork.

Gebruik van larix

Larikshout heeft een harde rode kern dat duurzaam hout op levert en is verder watervast. Om het kernhout heen zit lichtbruin spinthout. Hout uit de bergen is in trek als bouwhout en voor diverse toepassingen binnen en buiten: trappen, poorten, omheiningen, scheepsrompen en bouwhout. De lange rechte stammen zijn ideaal als telefoonpaal of heipaal. Het hout kleurt door verwering grijs en hoeft niet geconserveerd te worden om een leven lang mee te gaan. Van al het naaldhout is lorkenhout het meest duurzaam. De bast is rijk aan tannine en ethanol kan worden gewonnen uit het hout. Uit de hars wordt een kostbare terpentijnsoort verkregen: het zogeheten Venetiaanse terpentijn. De vrouwelijke kegels worden verwerkt in gelei en likeur.

Terpenten - gum turpentine
Terpenten – gum turpentine
Terpentijn.Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.