Door het zuiden van Portugal loopt de A22, volg deze richting het westen. Op de A22 neem je afslag 4 richting M531-1. Op de rotonde neem je de eerste afslag richting Figueira en voeg in op deze weg N125. Sla rechtsaf naar de weg EM532 en volg deze weg zo’n 4 kilometer. Sla nogmaals rechtaf (negende afslag) en het museum ziet u aan de linkerkant na 75 meter. Er is een kleine parkeerplaats waar dit bord te zien is. Voor navigatiesystemen is het adres: Alcalar Megalithic Site, 8500-120, Portugal.

Het bord bij de parkeerplaats.

Na het parkeren van de auto loop je in de richting van het hek. Eerst kom je langs een informatiecentrum en daarachter liggen twee prachtige megalieten: nummer 7 en nummer 9.

Tholos 7.

De megalitische monumenten van Alcalar

De megalitische monumenten van Alcalar behoren tot een grote begraafplaats uit het Chalcolithicum, oftewel kopertijd. De monumenten zijn net zo oud als onze hunebedden en dateren uit 3.000 v.Chr. (5.000 jaar geleden). In de periode van 3.000 tot 2.000 v.Chr. ontwikkelt Alcalar zich op een helling tot een nederzetting. De megalieten zijn waarschijnlijk gebouwd op het hoogtepunt van de nederzetting dus tussen 2.000 en 1.600 jaar v.Chr. De nederzetting ligt op een top van de heuvel. Tot de begraafplaats behoren 18 megalithische graven.

Tholos 7.

Tholos 7

Tholos 7 is indrukwekkend met een diameter van 27 meter. Dit monument zal het centrum zijn geweest. Onderzoek heeft veel vondsten opgeleverd. Het monument is te omschrijven als een berg van stenen rond een tholos met een ondergrondse gang en gebogen kamer. De ingangspartij is op het oosten georienteerd.

Fig-46-Planta-do-tholos-de-Alcalar-7-seg-Veiga-1889-e-fragmentos-de-vasos
Vondsten en plattegrond Tholos 7 (By Veigas1889 [Public domain], via Wikimedia Commons).
Tholos 7 is prachtig gereconstrueerd waarbij goed is nagedacht wat de bezoeker wil zien. Van boven kan in de kamer worden gekeken waardoor de lengte van de gang goed is te beleven.

Bord bij tholos 7.
Bovenkant van de centrale grafkamer.
De lange ingangspartij.

Tholos 9

Na het bekijken van het eerste monument gaan we naar een andere, Tholos 9, deze is  een stuk kleiner, maar geeft meer dan de vorige een authentieke beleving. De ingangspartij is indrukwekkend.

Tholos 9.
Tholos 9.

Kalkoven

Aan het einde van het terrein is een kalkoven te bewonderen uit de negentiende eeuw na Christus. Deze vondst staat los van de megalitische monumenten, maar maakt duidelijk dat de stenen in de omgeving en bodem waarop je staat kalksteen bevat.

Bord bij kalkoven.
Resten van kalkoven.

Hoe verplaats ik een steen?

Op het terrein kun je proberen een hunebed te bouwen met een steen, touwen en houten stammen. Gaat het jou lukken?

Educatie: leer de steen verplaatsen met boomstammen en touwen.

Meer weten?

Na het bezoek van de twee megalieten en de kalkovens is het mogelijk om meer archeologische plekken in de omgeving te bezoeken. In het informatiecentrum verstrekken de medewerkers achtergrondinformatie.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.