In Andalusie, Spanje, ligt de stad Ronda met ruim 35.000 inwoners. De stad ligt in het centrale deel van Andalusie, zo’n 50 kilometer van de kust en op 750 meter boven zeeniveau. Door de rivier Guadalevin wordt de stad in twee-en gesplitst, deze rivier heeft een diepe kloof uitgesneden, de zogeheten Taio de Ronda. De stad wordt verbonden door drie bruggen: Puento romano, Puente viejo en Puento nuevo. Het uitzicht, maar ook de bruggen, zijn te mooi om niet te bezoeken.

De kloof.

De eerste bewoners van de stad waren de Kelten. Na de Kelten werd de stad bewoond door Feniciërs, Grieken, Romeinen, Moren en Berbers. De stad heeft een strategische ligging, namelijk de stad kan uitkijken over de gehele regio. De Romeinen noemen de stad Arunda, namelijk de stad had rondom uitzicht op de omgeving.

Puente Nuevo Ronda (1)
Puente Nuevo van Ronda.

La Cueva de la Pileta

Op zo’n half uur rijden (23 kilometer) van Ronda ligt de grot, La Cueva de la Pileta, in het dorp Benaoján. De grot is in 1905 door een boer ontdekt. Om er te komen loop je via een prachtige stenen trap naar de ingang. Eerst kom je langs een hek en dan kom je een eerste open ruimte in de grot – de entreeruimte. In deze ruime ingang staan vitrines met archeologische vondsten, maar ook oude materialen waarmee de grot is ontdekt en verkend. Je kunt een kaartje kopen en hoort meteen welke tijd je mee kunt met de rondleiding.

De ruimte van ontvangst met zicht op de ingang van de grotten.
Venus de La Pileta in een van de vitrines.

Tijdens de rondleiding zie je dat de grotten een geologische wonder zijn, maar zelf was ik vooral onder de indruk van de grotschilderingen.

Pileta plano
Een indeling van de grot – met daarbij de bijzonderste grotschilderingen.
De boer vond in 1905 menselijke resten naast grotschilderingen. Breuil onderzoekt later de grot en vindt bijna 50 grotschilderingen. Deze menselijke resten en grotschilderingen lijken te dateren uit de nieuwe steentijd. De nazaten van de boer vinden een andere ingang en ontdekken meer open ruimtes met nog eens 134 schilderingen. De grotere grotschilderingen blijken ruim 20.000 jaar oud te zijn.

Pileta interior
De grot aan de binnenkant.
Vandaag de dag wordt de grot bediend door de nazaten van de boer Bullón’s, zij hanteren een maximale groep van 20 personen die de grot tegelijk mag bezoeken onder leiding van  een gids. Het is verstandig van te voren te reserveren.

Locatie

La Cueva de la Pileta
29370 Benaoján
Málaga
Spanje
http://www.cuevadelapileta.org/

Bronnen

http://www.malagahistoria.com/malagahistoria/cueva_de_la_pileta.html
http://www.cuevadelapileta.org/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.