Tot het geslacht Spergula behoren meer dan 10 soorten. In Nederland kennen we Gewone spurrie (Spergula arvensis) en Heidespurrie (Spergula morisonii). De heidespurrie is een eenjarige plant en wordt maximaal 30 cm. De spurrie bloeit met witte bloemen van april tot juni. De plant is te vinden op droge, voedselarme zandgronden, denk aan zandverstuivingen.

Spergula morisonii habitus
Heidespurrie.
Spergula morisonii
Heidespurrie.

De gewone spurrie

Deze spurrie is eenjarig en kan 70 cm hoog worden. Op de droge zandgronden is de plant te vinden. In de natuur is de gewone spurrie te vinden. Van juni tot september bloeit de gewone spurrie met witte bloemen.

Gewone spurrie plant Spergula arvensis
Gewone spurrie.

Gebruik van de prehistorie tot nu

Sinds de prehistorie werd deze plant ook als voedselplant voor de mens gebruikt. De spurrie komt voor in de natuur, maar is ook verbouwd als veevoer op de zandgrond en als tussengewas na rogge. Spurrie wordt ook gebruikt bij het zaaien van gras op een winderige plaats tegen verstuiven. De spurrie is ook een groenbemester (net als de reuzenspurrie oftewel Spergula maxima). De zaden zijn ook voer voor siervogels en pluimvee. De boter van de koeien heette wel spurrieboter, omdat de koeien dan veel spurrie hadden gegeten.

Spergula arvensis, Gewone spurrie bloem
Gewone spurrie.
Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.