By Richard Bartz, Munich aka Makro Freak (Own work) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Het geslacht Cirsium (Vederdistel) bestaat uit meer dan 100 soorten, allen met stekels. De kleur is rood, roze paars, wit en geel. De naam Cirsium komt van kirson wat spatader of gezwollen ader betekent en dit verwijst naar het gebruik van de plant tegen deze klachten. In Nederland komen de volgende vederdistels voor: aarddistel, akkerdistel, kale jonker, moesdistel, Spaanse ruiter, speerdistel en wollige distel.

Cirsium acaule - varretu karuohakas Keilas
Aarddistel.

Aarddistel (Cirsium acaule)

De aarddistel is tweejarig en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam. De distel kan 30 cm lang worden, maar wordt vaak niet langer dan 10 cm. Het eerste jaar ontwikkelt de wortel en het blad en het tweede jaar de bloemen en vruchten. De aarddistel bloeit van juli tot september. De plant is te vinden in kalkrijke weilanden.

Cirsium arvense - põldohakas
Akkerdistel.

Akkerdistel (Cirsium arvense)

De akkerdistel is met de landbouw naar Nederland gekomen. Vanaf de nieuwe steentijd komt de akkerdistel voor. In Nederkomt komt deze soort het meest voor. De naam arvense betekent akker. De plant kan 120 cm hoog worden en bloeit van juni tot september met lichtpaarse bloemen. Deze distel is te vinden op droge voedselrijke bodems, maar ook op open, vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond. De boeren beschouwen de akkerdistels als een lastig onkruid. Bijen, vlinders en hommels bezoeken de akkerdistel om zijn nectar en de distels bieden een veilige broedplaats aan vogels, denk aan putter, veldleeuwerik en vink. De geschilde stengels van de akkerdistel zijn rauw te eten, de wortels kunnen gekookt worden als een groente. De bloemen zijn eetbaar. Deze vederdistel groeit in het Oertijdpark.

Sumpfkratzdistel uf1-1-.jpg
Kale jonker (Cirsium palustre).

Kale jonker (Cirsium palustre)

De kale jonker is twee- of meerjarig en kan 120 cm hoog worden. De plant groeit op open, vochtige, omgewerkte grond. De vederdistel bloeit met roodpaarse bloemen van juni tot en met september.

Moesdistel R0012270
Moesdistel (Cirsium oleraceum).

Moesdistel (Cirsium oleraceum)

De distel wordt 150 cm hoog en bloeit van juli tot september met geelwitte bloemen. De moesdistel is te vinden op beekoevers, natte weilanden en vlakke heidevelden. De plant is een indicator voor grond met een hoog stikstofgehalte. Inmiddels komt deze vederdistel niet meer voor op de Rode lijst, maar de plant is nog wel zeldzaam. Deze distel wordt door dieren niet gegeten en bij boeren dus niet gewild. De distel is in tijden van schaarste gebruikt als voedselbron.

CirsiumDissectum
Spaanse ruiter (Cirsium dissectum).

Spaanse ruiter (Cirsium dissectum)

Deze distel staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en wordt maximaal 50 cm. De vederdistel bloeit in juni en juli met purperrode bloemen. De plant is te vinden op natte en voedselarme gronden, denk aan graslanden, heidevelden, veen en duinen.

Speerdistel
Speerdistel (Cirsium vulgare).

Speerdistel (Cirsium vulgare)

Deze tweejarige speerdistel wordt 120 cm hoog en bloeit van juni tot eind september met paarse bloemen. De plant is te vinden op dijken, in weilanden en bermen. Ook als sierplant is de plant bekend. De bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen bezoeken graag de speerdistel om de nectar.

Chardon12.jpg
Wollige distel (Cirsium eriophorum).

Wollige distel (Cirsium eriophorum)

De tweejarige plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten en is zeer zeldzaam. In Nederland komt de plant voor in Zeeland en de omgeving van Nijmegen. De plant wordt maximaal 120 cm hoog en bloei in juli juli en augustus met paarsrode bloemen. De plant is te vinden bij dijken op vochtige, kalkrijke en stikstofrijke grond.

Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.