Het geslacht Foeniculum bestaat uit een klein aantal kruidachtigen, sommige wetenschappers vermelden maar een soort: de venkel (Foenicum vulgare). De naam komt van foenum wat in het Latijn hooi betekent. De smaak van de venkel is anijsachtig. De bladeren met vertakkingen kunnen worden gebruikt als een kruid en de zaden als een specerij. Bij de aparte cultivar knolvenkel wordt de venkelknol als groente gebruikt. Bij de bladvenkel is geen knol aanwezig. De plant kan tot 2 meter hoog worden.

Foeniculum July 2011-1a
Venkel.

Oorsprong

Foeniculum vulgare - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-148
Venkel.

De oorsprong van het gewas ligt in het Mediterrane gebied en Azië. Via handelsroutes is de venkel in de middeleeuwen naar de rest van Europa verspreid.

Het gebruik tot vandaag de dag

De zaden onderdrukken het hongergevoel. In kerkdiensten werd vroeger dit zaad gebruikt. De venkelzaden hebben een geneeskrachtige werking waarvan al eeuwen gebruik wordt gemaakt. De zaden worden tot medicijn verwerkt van venkelolie tot extracten. Het zaad zou helpen bij het stimuleren van borstvoeding, menstruatiestoornissen en darmproblemen. Het stimuleren van borstvoeding is niet wetenschappelijk aangetoond. Medicijnen worden uit venkel gewonnen. In het Mediterrane gebied wordt knolvenkel veel gegeten (ook in salades) en verbouwd.

Venkelzaad – klaar voor gebruik.

Door Jacqueline Speelman en Nadine Lemmers

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.