Door Jacqueline Speelman & Nadine Lemmers

Het geslacht Viola kent 400 soorten. In Nederland komen de volgende soorten voor: Akkerviooltje (Viola arvensis ), (Bleeksporig) bosviooltje (Viola riviniana), Donkersporig bosviooltje (Viola reichenbachiana), Driekleurig viooltje (Viola tricolor),  Duinviooltje (Viola tricolor subsp. Curtisii), Hondsviooltje (Viola canina), Maarts viooltje (Viola odorata), Melkviooltje (Viola persicifolia & Viola stagnina), Moerasviooltje (Viola palustris), Ruig viooltje (Viola hirta), Zandviooltje (Viola rupestris) en Zinkviooltje (Viola lutea subsp. Calaminaria). Viooltjes groeien graag op plaatsen met iets schaduw en vochtige gronden. In onze Idylle groeit de akkerviool.

Duinviooltje (Viola tricolor subsp. curtisii)
Duinviooltje

Viooltjes groeien met prachtige bloemen, wanneer uitgebloeid draait de bloem zich naar beneden.

Akkerviooltje.jpg
Akkerviooltje

De bloemen worden gebruikt als basis voor parfum, maar ook snoep. De jonge bladeren bevatten veel vitamines en zijn in gekookte vorm eetbaar. De bloemen kunnen de maaltijd decoreren. Medicinaal worden de wortel, bladeren en bloemen gebruikt.

Viola tricolor
Viola tricolor
Het driekleurig viooltje werd als medicijn al in de zestiende eeuw gebruikt. De viool zou helpen bij kinderziekten en kwalen van de luchtwegen. In Engeland werd de viool gebruikt tegen krampen in de borst, borstvliesontsteking en hartkwalen. Ook werd het viooltje gezien als geneesmiddel als slijmoplossend en pijnstillend.

Viola odorata Maarts viooltje
Maarts viooltje
De werkzame bestanddelen van het maarts viooltje zijn violine (een alkaloïde), salicylzuur en saponine. De wortel wordt in de volksgeneeskunde gezien als braak- en laxerend middel. De viool zou helpen bij reumatische klachten, kinkhoest en hoesten. Uit de bloemen wordt viooltjesolie gemaakt voor parfums. Het blad kan een ingredient zijn in een gezichtsstoombad. De bladeren kunnen worden gekonfijt om pudding, ijs en cakes te versieren. Rauw kunnen de bladeren in salade worden gegeten. Ook bevat de plant verfstoffen.

Gedroogd driekleurig viooltje – klaar voor gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.