Waren er al stoelen in de prehistorie?

0
1680
By CristianChirita (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Een stoel is een van de oudste meubelstukken, maar in het verleden was het meer een symbook van status en waardigheid. Ook in de prehistorie kennen wij de stoel al. Uit de Deense bronstijd kennen we het volgende prachtige krukje…

Vamdrup folding chair
Kruk van Guldhøj, Dänemark (ca. 1400 v. Chr.).

In Oost-Europa zijn beelden van klei bekend van figuren op stoelen en banken van de Cucutenicultuur en deze dateren uit de nieuwe steentijd, zo’n 4750-4700 v.Chr. Dat er beelden zijn, betekent dat banken en stoelen bekend waren.

CucuteniNeolithicChair
Kleimodel van een stoel uit Cucutenicultuur.
CucuteniGoddesonthestoove
Kleimodel van een bank uit Cucutenicultuur.
In het Oude Egypte maakte men stoelen voor de elite met prachtige dure materialen, denk aan gebogen en verguld hout en ivoor. De stoelen werden versierd met ornamenten en afbeeldingen. In de zesde eeuwde voor Chr. werden stoelen gemaakt in het oude Griekenland. Vanaf de 16e eeuw werd in Europa de stoel een standaardmeubel in alle lagen van de samenleving net als nu.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.