Elk Drents (brink-)dorp op de zandgronden kent een brink. Maar wat is het nu eigenlijk? Een brink is een open ruimte in een dorp, maar inmiddels vaak een plein met bomen en gras. Vroeger werd het vee verzameld op deze ruimte van een boerderij of meerdere boerderijen. Brinken dateren uit de late middeleeuwen of later. Na het verzamelen werd de kudde geleid naar de gemeenschappelijke weide. Oorspronkelijk lag de brink aan de rand van het dorp en de Engelse naam brink verwijst daarnaar en betekent dan ook rand. Na de middeleeuwen groeien de dorpen en komt de brink binnen het dorp te liggen. Ook verandert het gras in stenen en wordt de brink een plein voor markten.


De Brink van Dwingeloo met de muziekkoepel en de oude brandvijver “de Riete”. Berteun Damman [Public domain], from Wikimedia Commons.

Bronnen

Wikipedia

Vorig artikelStarved Rock State Park (VS) – in het spoor van de indianen
Volgend artikelHunebed D32 bij Odoorn, Drents

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.