Waterkers. Foto wikipedia

Tot het geslacht waterkers (Rorippa) behoren kruidachtige planten die meestal groeien op zeer vochtige plaatsen. In totaal behoren zo’n 80 soorten tot het geslacht, we kennen in Nederland: Akkerkers (Rorippa sylvestris), Gele waterkers (Rorippa amphibia), Moeraskers (Rorippa palustris), Oostenrijkse kers (Rorippa austriaca), Slanke waterkers (Rorippa microphylla), Valse akkerkers (Rorippa ×armoracioides) en Witte waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum). Sommige soorten van het geslacht zijn eetbaar en hebben een peperige smaak. Onder de naam waterkers wordt witte waterkers als groente verkocht.

Nasturtium officinale00
Witte waterkers.

Witte waterkers

De witte waterkers kan 60 cm hoog worden en bloeit met witte bloemen van mei tot september. De plant groeit in en langs het water van beken, plassen, moerassen en sloten. Van nature komt de witte waterkers voor in Nederland en groeit graag langs stromend en voedselrijk water.

Watercress (1)
Witte waterkers.

Gebruik van prehistorie tot nu

De bladeren kunnen rauw gegeten worden in salades, maar ook als spinazie worden gekookt en gegeten. De plant kan als garnering eventueel met rode spinazie worden gebruikt bij vlees en sandwiches. Ook kunnen bladeren in soep worden verwerkt. Het blad heeft een lichte scherpe, frisse smaak. De plant wordt in beken gekweekt. Als de plant bloeit, kan deze niet meer gegeten worden. In de volksgeneeskunde zou de plant een afrodisiacum zijn, maar ook helpen bij allerlei klachten: van de huid, blaas, stofwisseling en suikerziekte. Als kleurstof en haartonicum wordt de plant ook gebruikt. Als voedselbron heeft de plant veel vitamines en mineralen.

Nasturtium officinale00
Witte waterkers.
Vorig artikelOmgeving Ronda: prachtige stad en een grot met rotstekeningen
Volgend artikelHet verhaal van de eerste inwoners van Amerika in George Gustav Heye Center, New York (VS)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.