Begin november 2017 verscheen alweer het zesde deel van de hunebeddenreisgids ‘Mythische Stenen’. Alle delen zijn verkrijgbaar in de winkel van het Hunebedcentrum of op bijvoorbeeld www.mythischestenen.nl of www.bol.com . Deel 6 beschrijft de belangrijkste megalithische monumenten in Mecklenburg-Vorpommern dat vooral bekend is door plaatsen als Wismar, Rostock en het eiland Rügen. Meer naar het zuiden tegen de Poolse grens ligt het prehistorische veld van Wollschow, dat op pagina 77-80 wordt beschreven. Hier de bijbehorende tekst en foto’s.

‘We sluiten dag 8 af in Wollschow. Het bos daar is bezaaid met prehistorische monumenten. Voor de hunebedden rijden we eerst te ver, waardoor we vlak voor de ring van een nederzetting uit de ijzertijd komen te staan. Dat is weer eens wat anders. In het Arsenaal in Warschau is er een model van te zien.

Het Wollschow Gräberfeld**** ligt midden het bos en bestaat uit ongeveer 40 steenkisten. De meeste bevinden zich in vergaande staat van ontbinding. Het langgraf (nummer 1) is in de beste conditie. Het is een trapezoïde langgraf met een zeer kleine steenkist aan de kortste zijde. Iets verder ligt nummer 2, een steenkist zonder deksteen. Nog wat verder liggen de nummers 3, 4 en 5, steenkisten die samen ongetwijfeld in één langgraf hebben gelegen. In Denemarken zagen we dat principe veel vaker. Nummer 14 is een steenkist waarvan de deksteen is gebroken. Het monument heeft de bijnaam Walfischgrab gekregen.

Let op: Dit is een 3D-foto, bekijken met een rood/cyaan brilletje.

Voor het Gräberfeld in Wollschow zandweg naar links nemen bij Wollschow 30. Na 1,8 km langs de weg parkeren. Ter hoogte van Wollschowgrab 30 ongeveer 650 meter lopen over zandpad.

Na de wandeling rijden we voldaan naar de camperplaats in Blankensee, 1 km van de grens van Polen. Hier is geen telefoonbereik, maar gelukkig wel gratis internet voor een belachelijk laag overnachtingsbedrag.’

Hendrik Gommer,

Auteur Mythische Stenen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.