In het prachtige Dublin ligt het archeologisch museum van het ‘National Museum of Ireland’ aan de Kildare Street. The National Museum of Ireland of Ard-Mhúsaem na hÉireann legt in zijn exposities de nadruk op Ierse kunst, cultuur en natuurhistorie. Van de vier locaties liggen er drie in Dublin en een in County Mayo. Bijzonder is de link met Drenthe, namelijk de vondsten uit het veen: veenlijken en houten wielen.

Het archeologisch museum.

Archeologische vondsten

In het museum maak je een tijdreis door de geschiedenis, van de prehistorie naar de vikingen en het eindigt in de middeleeuwen. Ook zijn er vitrines met archeologische schatten uit het Romeinse Rijk, Egypte en Cyprus. Drie exposities gaan over de prehistorie, namelijk: de tentoonstelling Prehistoric Ireland over de gehele prehistorie, de afdeling Ór – Ireland’s Gold waar de gouden objecten de hoofdrol spelen en de expositie Kingship & Sacrifice waar de veenlijken en de Ralaghan Man worden getoond.

National Museum Dublin, May 2016
National Museum of Ireland.

Expositie Prehistoric Ireland

De prehistorie van Ierland start zo’n 9.000 jaar geleden met de komst van jager-verzamelaars en toont allerlei vuurstenen werktuigen. Ook wordt het verhaal verteld van de megalithische graven uit de nieuwe steentijd. In het museum is een reconstructie te zien van een graf uit de nieuwe steentijd, inclusief het aardewerk, het gereedschap en persoonlijke spullen van de steentijdmensen. Bijzonder is de rijk gedecoreerde vuurstenen bijl van Knowth, maar ook een “tas” uit de nieuwe steentijd. Rond 2500 jaar v. Chr. wordt metaal geïntroduceerd in Ierland en de tentoonstelling laat de ontwikkelingen zien van bijlen, schilden, ketels, bronzen hoorns tot speerpunten, zwaarden en dolken. Naast sieraden van barnsteen, glas en steen zijn ook de voorwerpen van hout bijzonder, denk aan een eiken boomstamkano met een ouderdom van 4500 jaar, schilden en houten wielen.

Decorated stone from Loughcrew, Co Meath (2500-1700 BC) in the National Museum Dublin
Steen met gravering uit Loughcrew, 2.500-1.700 v. Chr.

Veenschatten in de expositie Kingship & Sacrifice

Deze expositie toont veel veenlijken en Keltische voorwerpen. Net als in Drenthe gaan onderzoekers uit van rituele offers. Eamon Kelly heeft een theorie ontwikkeld dat de veenlijken stamhoofden zouden zijn die na te falen als leider zouden zijn geofferd en geplaatst in het veen op de grenspunten van het territorium. Sommige veenlijken tonen aanwijzingen van de zogenaamde threefold death. Dit betekent dat het veenlijk op drie manieren is gedood.
In de expositie zijn de volgende veenlijken te zien: Gallagh Man, Baronstown West Man, Clonycavan Man en Old Croghan Man. Het museum beschikt over meer veenlijken, in totaal zijn er 17 veenlijken bekend uit Ierland (niet allen zijn bewaard gebleven). De Clonycavan Man spreekt tot de verwondering met zijn kapsel met haargel van plantaardige olie en dennenhars uit het zuidwesten van Frankrijk of het noordoosten van Spanje geïmporteerd. De veenlijken dateren allen uit de ijzertijd en de tentoonstellingen toont dus ook de objecten uit deze periode, denk aan paardentuig, wapens en objecten van hout en leer.

Clonycavan Man.jpg
Clonycavan Man.
Clonycavan reconstruction.jpg
Reconstructie Clonycavan Man met kapsel gemaakt met gel.

Ralaghan Man
Ralaghan Man.
De zogeheten Petrie-kroon is een prachtig kunstwerk in de stijl La Tène en maakte ooit deel uit van een grotere hoofdtooi. Deze hoofdtooi was voor iemand met een hele hoge status. Van hout gemaakt is de Ralaghan Man en dit uit hout gesneden beeld zou mogelijk een grensmarkering zijn geweest, maar het kan ook een offergift zijn. Apart zijn de vondsten van veenboter: boter wat in containers wordt bewaard in het veen. Sommige boters waren gemaakt van melk, maar andere boters waren gemaakt van vleesproducten. De vondsten zouden bewijs zijn van een oude manier van boter maken en/of bewaren.

Bog butter - Ulster Museum
Bog butter.
Bog butter
Bog butter.

Topvondsten

Op een speciale website worden de 100 objecten van de Ierse geschiedenis getoond, kijk hier http://100objects.ie/objects/. Op de website staan een aantal prehistorische topstukken: mesolithische fuik, ceremoniële bijl, een aardewerken schaal, een vuurstenen hamerbijl, een neolithische tas, gouden oorbellen, paar van gouden schijven, het gouddepot Coggalberg, aardewerken uit de bronstijd, torcs Tara, het depot Mooghaun, de gouden ringkraag Gleninsheen, bronzen ketel van Castlederg, een ijzeren speerpunt, de boot van Broighter en de armring van Old Croghan Man. Uniek zijn de vele gouden objecten, waaronder de Broighter Hoard met een boot en de ruim 50 lunula’s. Niet alle lunula’s worden getoond.

Broighter Gold, Dublin, October 2010 (03)
De boot van de Broighter Hoard – hoard is een depot van vondsten.
Blessingon lunulaDSCF6555.jpg
Lunula van goud voor om de nek.

Locatie

Archaeology
Kildare Street
Dublin 2 Archaeology
https://www.museum.ie/

Bronnen

http://100objects.ie/objects/

https://www.museum.ie/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.