Aan de zuidelijke kant van het Ohrid meer in Macedonie, bij het dorp Pestani, zijn restanten gevonden van een dorp dat daar in de late bronstijd en begin van de ijzertijd heeft gelegen, vanaf 1200 v. Chr. Al lang was bekend dat daar in het meer iets moest liggen. Archeologisch onderzoek (onder water) heeft echter pas plaatsgevonden vanaf 1997 tot 2005. Toen bleek dat er een dorp op palen heeft gestaan. Er zijn in totaal meer dan 6000 restanten van palen gevonden. Daarnaast zijn er vele objecten gevonden van brons en ijzer, maar ook keramiek,vuursteen en stenen objecten. Verder zijn er veel restanten van dierlijke botten gevonden, dat is ook de reden dat het gebied ‘The Bay of Bones’ heet.. Omdat het zo’n unieke plek was heeft men besloten het dorp na te bouwen. Dat is gebeurd in 2007 en 2008. Nu kunnen bezoekers zien hoe het leven er duizenden jaren geleden moet hebben uitgezien aan het meer van Ohrid. Het dorpje heeft de naam “Plocha Michov Grad” gekregen. De baai heeft de naam “Bay of Bones’ gekregen.

Het meer Ohrid in Macedonie
Kaart meer van Ohrid, De rode stip is het museumdorp. Halverwege het meer loopt de grens met Albanie.

Het prehistorische dorpje met twintig huizen staat op een soort van houten plateau van 8500 m2, via een loopbrug verbonden met het vasteland. Waarschijnlijk was de oorspronkelijke brug een beweegbare brug die open en dicht kon.

Naast het dorpje is er op site ook een museum gebouwd waar een deel van de vele vondsten is te zien. Tegelijkertijd met de reconstructie van het paaldorp en het museum heeft men op de heuvel Gradishte, boven de Bay of Bones een Romeins militair fort herbouwd. Deze is ook te bezoeken.

Ohrid meer
Ohrid meer, Bay of Bones

Adres: 

Village of Peshtani, Gradishte, 6000 Ohrid.

http://muzejohrid.mk/en/museum-on-water

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.