In Heerlen in het zuiden van Limburg ligt het Thermenmuseum sinds 1977. Het museum is gebouwd op dezelfde plaats waar ooit een Romeins badhuis heeft gestaan. Deze thermen is het grootste en best bewaarde gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland. Op de plaats is het monument bewaard zoals het in de opgraving is gevonden. Naast het leren over de Romeinse tijd in Nederland zie je ook hoe archeologisch onderzoek werkt.

Archeologisch onderzoek en nieuwbouw
In 1940 werd de thermen in het centrum van Heerlen gevonden. Dit is tot nu toe het belangrijkste gebouw van de Romeinse nederzetting Coriovallum. Een aantal dagen later begon de opgraving en in 1941 was de thermen opgegraven.

Collectie
Naast de thermen en de vondsten uit de opgraving van het badhuis bestaat de collectie uit ongeveer 30.000 Romeinse objecten van kunstvoorwerpen tot gebruiksvoorwerpen uit de directe omgeving van Heerlen: beelden, bouwstenen, votiefstenen, grafstenen, sarcofagen, mijlpalen, grafgiften en vele gebruiksvoorwerpen.

Topvondsten
De mijlpalen van Eygelshoven zijn een topvondst te noemen net als de replica van de sarcofaag van Simpelveld. Het origineel ligt in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook is de voorraadkruik van de pottenbakker Lucius een topstuk. Natuurlijk toont het museum het grootste topstuk: het badhuis.



Locatie
Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
Heerlen