In Heerlen in het zuiden van Limburg ligt het Thermenmuseum sinds 1977. Het museum is gebouwd op dezelfde plaats waar ooit een Romeins badhuis heeft gestaan. Deze thermen is het grootste en best bewaarde gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland. Op de plaats is het monument bewaard zoals het in de opgraving is gevonden. Naast het leren over de Romeinse tijd in Nederland zie je ook hoe archeologisch onderzoek werkt.

Heerlen2013, Thermenmuseum002
Thermenmuseum, Heerlen. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AHeerlen2013%2C_Thermenmuseum002.jpg

Archeologisch onderzoek en nieuwbouw

In 1940 werd de thermen in het centrum van Heerlen gevonden. Dit is tot nu toe het belangrijkste gebouw van de Romeinse nederzetting Coriovallum. Een aantal dagen later begon de opgraving en in 1941 was de thermen opgegraven.

Archaeological site of the Thermenmuseum, Heerlen 01
Opgraving in 1940.
Archaeological site of the Thermenmuseum, Heerlen 02
Opgraving in 1940.
Om de thermen te kunnen bewaren, werd het afgedekt tot 1975 totdat het museumcomplex werd gebouwd. In 2020 zal nieuwe museum geopend worden waarbij het huidige museum en een nieuw gebouw aan de andere kant van de weg worden verbonden. Het huidige museum zal de opgraving tonen, maar de kantoren en de museumcollectie zullen in het nieuwe museum te bewonderen zijn.

De geconserveerde opgraving.

Collectie

Naast de thermen en de vondsten uit de opgraving van het badhuis bestaat de collectie uit ongeveer 30.000 Romeinse objecten van kunstvoorwerpen tot gebruiksvoorwerpen uit de directe omgeving van Heerlen: beelden, bouwstenen, votiefstenen, grafstenen, sarcofagen, mijlpalen, grafgiften en vele gebruiksvoorwerpen.

2015-Heerlen, Thermen, fragmenten mozaïekvloeren 01
Fragmenten van mozaïekvloeren uit de thermen. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3A2015-Heerlen%2C_Thermen%2C_fragmenten_moza%C3%AFekvloeren_

Topvondsten

De mijlpalen van Eygelshoven zijn een topvondst te noemen net als de replica van de sarcofaag van Simpelveld. Het origineel ligt in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook is de voorraadkruik van de pottenbakker Lucius een topstuk. Natuurlijk toont het museum het grootste topstuk: het badhuis.

Romeinse Mijlpaal Eygelshoven
Romeinse Mijlpaal van Eygelshoven. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ARomeinse_Mijlpaal_Eygelshoven.jpg
Sarcofaag van Simpelveld.
Heerlen2013, Thermenmuseum, Kruik van Lucius1
Kruik van Lucius. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AHeerlen2013%2C_Thermenmuseum%2C_Kruik_van_Lucius1.jpg

Locatie

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
Heerlen

http://www.thermenmuseum.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.