By EXARC [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].

Net over de grens in Duitsland (maar 5 kilometer) in Uelsen ligt een archeologisch openluchtmuseum waar je de bronstijd kunt beleven. In de omgeving zijn vele groepen grafheuvels uit de prehistorie te vinden. Aan de oever van de Linnenbach in Uelsen ligt het “Bronzezeithof Uelsen”.

Het bronstijderf. By EXARC [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].

Archeologisch onderzoek

Ongeveer 1 kilometer van het museum heeft een groot archeologisch onderzoek plaats gevonden, sinds 2003.  In een gebied van ongeveer 0,8 hectare zijn ruim honderd graven in een grafveld gevonden uit de bronstijd en ijzertijd. Op basis van deze vondsten kwam het idee naar voren om een boerderij uit de bronstijd te reconstrueren. In de omgeving zijn tot op heden geen huisplattegronden gevonden, waarmee een ander voorbeeld moest worden gevonden om te reconstrueren. Dat werd het model Hijken uit Nederland, deze is in 2005 gebouwd (huis 4). Een bijzondere vondst in het gebied is al in 1840 gedaan, toen is er naast een grafheuvel een gouden beker gevonden: de gouden beker van Tanfana.

Replica’s van de potten, die gevonden zijn bij het grafveld. By EXARC [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].
In het Blekker’s Hofcafe aan de andere kant van de weg kunt u de tentoonstelling “De mensen van de Riedberg” bezoeken. Hier wordt het verhaal verteld over het antropologisch onderzoek, maar de lekkernijen van het cafe zijn ook de moeite waard.

Ossen bij het bronstijderf. By EXARC [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].

Het openluchtmuseum

Van april tot oktober ontvangt het museum bezoekers vanuit Duitsland en Nederland. Via panelen wordt verteld over het archeologisch onderzoek, maar ook over de mensen in de brons- en ijzertijd. Op het erf kun je bronstijdleven beleven, er staat een boerderij, een rookoven, een bakoven, een leemkuil, een waterkuil, een steenboor en een werkplaats voor het gieten en bewerken van brons. In de boerderij zijn potten, een kleine bakoven, een weefgetouw, banken/slaapplaatsen en diverse gereedschappen te vinden, denk bijvoorbeeld aan een eergetouw (een soort ploeg uit de prehistorie).

Binnenkant van de bronstijdboerderij. By EXARC [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)].

Locatie

Bronzezeithof Uelsen
Am Feriengebiet 7,
49843 Uelsen

Bronnen

http://www.bronzezeithof.de/

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.