vrijdag, 23 september 2022
Home Natuur Bromelia – exoot, maar al eeuwen in gebruik

Bromelia – exoot, maar al eeuwen in gebruik

960
0
Bromelia pinguin. By Consultaplantas [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons.

De bromelia kennen we als kamerplant, maar dankzij een interview met enthouiaste student Art & Design weet ik inmiddels dat de plant eeuwen in gebruik is door de mens. Toch zijn we in Drenthe niet vreemd met dit gewas en de bromelia’s zijn te vinden in de kassen in het zuiden van Drenthe, omgeving Emmen. Van oorsprong is het geslacht Bromelia met tientallen soorten te vinden in de tropen, namelijk in Midden- en Zuid-Amerika. De naam is afgeleid van Zweedse onderzoeker Bromelius. De plant is te herkennen aan stugge bladeren en met in de rozet de meest prachtige bloemen.

Bromelia karatas-fruit
Vruchten van de Bromelia karatas: piñuela. By Jim Conrad [Public domain], via Wikimedia Commons.

Gebruik van prehistorie tot nu

Zo’n 65 miljoen jaar geleden is de plant ontstaan tijdens het Krijt en vandaag de dag lijkt bromelia nog op de soort in het Krijt. De oude volkeren: Azteken, Inca’s en Maya’s gebruikte de planten als bescherming (een natuurlijk hek), bron aan vezels, voedselbron en in ceremonies. In het verleden, maar ook vandaag de dag is de plant gebruikt als bron van vezels, met name de soorten Bromelia serra en Bromelia hieronymi zijn geschikt. Vandaag de dag worden stevige vezels gewonnen in Argentinie uit deze planten. De vezel van de Bromelia karata zou even duurzaam zijn als de beste boogpezen. Door de Wichi-stam worden vezels verwerkt als touw, visnetten, tassen, buidels, hangmatten, matten, hoezen en kleding. In oude bronnen worden twee soorten eetbaar genoemd, namelijk Bromelia karatas and Bromelia pinguin. De tweede soort zou ook medicinaal gebruikt zijn door de Maya’s. De gepelde vruchten van de Bromelia pinguin kunnen worden gegeten, maar ook kan ook draden opleveren. In sommige landen, waaronder El Salvador, wordt er pap van gemaakt.

Archivo General de la Nación Argentina 1890 aprox población de wichis
Wichi rond 1890. See page for author [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons.
Vorig artikelHunebed D8, de Strubben/Kniphorstbos bij Anloo, Drents
Volgend artikelWat is beitsen van wol? Welke beitsmiddelen voor wol zijn er?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.