Van Giffen nummerde de hunebedden van Noord naar Zuid. Het noordelijkste, dus D1, ligt even ten zuiden van Roden bij het gehucht dat zijn naam aan het hunebed dankt: Steenbergen. Het is een fraai, middelgroot hunebed en het ligt in een toeristisch aantrekkelijke omgeving: 150 meter van de verharde weg in een kleine zandverstuiving. Het hunebed ligt schuin tegen de helling van een zandheuvel. Het is vrij compleet. Alle 12 draagstenen, alle zes dekstenen en de twee sluitstenen zijn aanwezig. Zelfs de poort is met twee draag- en één deksteen compleet.

 

Kaart Steenbergen met daarop ingetekend het hunebed D1. Kaart Hans Meijer

Het hunebed is in 1953/54 door Van Giffen ingrijpend gerestaureerd. Daarvoor verkeerde het in sterk vervallen staat. Alle dekstenen waren tussen de draagstenen gevallen en één deksteen was in vijf stukken uiteengevallen. Deze werden met cement en steengruis weer aan elkaar gekit. Een aantal naar buiten gezakte draagstenen werd weer opgericht en gefixeerd, waarna de dekstenen werden teruggeplaatst. De poort-deksteen moest enkele malen worden herplaatst, nadat deze er door bezoekers was afgegooid. In maart 1997 is het hunebed zwaar beschadigd door brandstichting. De tweede deksteen was finaal door midden gebroken en er waren tal van brokstukken afgesprongen. De schade is inmiddels zo goed mogelijk hersteld. De brokstukken werden weer aan elkaar gelijmd en sinds 21 juli 1997 rust de deksteen weer op z’n draagstenen. Bij het hunebed is een ruime parkeerplaats en er zijn twee info-zuiltjes geplaatst.

Professor Van Giffen op bezoek bij D1 in 1918

Wat een chaos! Maar Van Giffen telde wel 6 dekstenen, 12 zijstenen, 2 sluitstenen, 2 poortzijstenen en 1 poortdeksteen. 23 stenen in totaal. Vrijwel compleet dus, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Alles in grote wanorde terwijl de 3e deksteen in tweeën en de 4e zelfs in drieën was gespleten. Na een aantal ingrijpende restauraties, waarbij zelfs gebroken stenen weer aan elkaar werden gekit, staat er nu weer een compleet hunebed.
Let op het desolate landschap van toen. Nog geen boompje te zien zover het oog reikt!

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen)

Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, fig. D1

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

D1 Steenbergen
D1 Steenbergen

D1 op oude ansichtkaarten

Hunebed D1 Steenbergen
Hunebed D1 bij Steenbergen
Hunebed D1 Steenbergen

Fotografie Davado

Tekst Hans Meijer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.