Dit hunebed is een beetje lastig te vinden. Het best kun je vanuit Anloo richting Eext rijden (vanaf Hotel/restaurant de Koningsherberg in Anloo linksaf naar Eext en Pinetum). Na een paar kilometer, bij het bord Pinetum, zie je aan je rechterkant een kleine parkeerplaats. Hier start een wandeling die naast het Pinetum ook het hunebed D11 aan doet. Het hunebed ligt wat verscholen in het bos. Vier dekstenen rusten op tien zij- en twee sluitstenen. Helaas ontbreekt de meest westelijke, vijfde deksteen. Eén poortsteen is nog aanwezig. Van Giffen markeerde de plaats van de tweede met een plombe.

Het steengraf is zeer rustig gelegen; hier tref je alleen maar fietsers, ruiters of wandelaars maar meestal ben je hier alleen met het hunebed.

Vanwege de afgelegen plek verkeert dit toch wel erg interessante hunebed in de luwte van de de toeristische belangstelling. Loop ook eens verder in dit bos, daar ligt het Pinetum Ter Borgh, dat is een ca. 2,2 ha. groot deel van de Boswachterij Anloo in Drenthe, dat ingericht is als naaldbomentuin. Het is een gespecialiseerd arboretum waarin ongeveer 500 uitheemse en gekweekte coniferen staan

Kaart D11. Gemaakt door Hans Meijer

Bezoek Prof. Van Giffen in 1918

De beroemde professor Van Giffen heeft in 1918 het hunebed bezocht. Op één van oorspronkelijke dekstenen na, trof Van Giffen dit hunebed compleet en “in zeer goeden staat” aan. Van de oorspronkelijke dekheuvel waren nog duidelijke resten aanwezig. De provincie Drenthe verwierf het hunebed in eigendom in 1871 door een schenking.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Source A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, fig. D11

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Fotografie Davado

Tekst Hans Meijer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.