Dit is een heel bijzonder hunebed. Uniek onder z’n soortgenoten. In de eerste plaats omdat-ie nog (of beter: weer) gedeeltelijk onder z’n zandheuvel verborgen ligt en in de tweede plaats omdat het een z.g. trapgraf betreft: de toegang tot de (kleine) grafkelder werd verkregen door een viertredig trapje vanuit de top van de heuvel. Van bovenaf zijn 6 zij- en twee sluitstenen zichtbaar. Een van de ontbrekende dekstenen werd in het dorp teruggevonden en in 1976 terug geplaatst. Er gaan geruchten dat een tweede deksteen zich nabij de Eexter kerk in de bodem bevindt.

Trapgraf Eext verborgen in de oorspronkelijke zandheuvel. Foto Hans Meijer
Kaartje van Eext met daarop D13 en ook de hunebedden die daar in de buurt liggen. Kaart: Hans Meijer

Reeds in 1756 werd ontdekt dat de heuvel een hunebed verborg. Provinciaal ambtenaar Johannes van Lier is toen al driftig aan het graven geweest en heeft er “veele urnae en steene beitels” uitgehaald. Toen Van Giffen het in 1927 nog eens dunnetjes overdeed, was er niet veel meer te vinden.

Bezoek Prof. Van Giffen 1918

Van Giffen trof op deze “in uitmuntenden staat” verkerende grafkelder geen dekstenen meer aan. Wel meldt hij dat volgens Van Lier deze reeds in 1756 verwijderd zijn. Ook de 4-tredige stenen trap die naar de ingang leidde, was al verdwenen. Hij wijst er voorts op dat de zijstenen ongebruikelijk dicht op elkaar aansluiten en dat ze naar de kelder gekeerde zijde buitengewoon vlak zijn ; “zelfs als gepolijst”. Net als D12 kreeg de Provincie dit hunebed in 1871 van de Markegenoten van Eext geschonken.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, fig. D13

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

D13 op oude ansichtkaart

D13 Eext

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.