D30 ligt aan de toeristische route midden in het Exlooër bos en heeft daarom nogal wat te verduren. Het is een klein hunebed met oorspronkelijk 4 dekstenen waarvan er nog 3 aanwezig zijn en die rusten keurig op de draagstenen. De derde is in december 1999 weer op z’n plaats getild. Ook zijn nog twee poort-zijsteentjes aanwezig. Het graf is in tegenstelling tot de gebruikelijke (globale) Oost-West oriëntatie, Noord-Zuid gericht.
Dit hunebed is in 1918 door Van Giffen systematisch onderzocht. Het hunebed telde toen slechts twee dekstenen. Waar de derde vandaan is gekomen, is mij niet bekend. Hij ontdekte in dit graf vijf steenlagen of vloeren. De volledig blootgelegde keldervloer mat 6.30 bij 2.40 m. De onderste vloer lag 1,70 m lager dan de onderkant van de dekstenen hetgeen betekent dat men destijds rechtop in de grafkelder kon staan. Tussen de vloeren werden behalve potscherven, stenen bijltjes en pijlpunten een hoopje gebrande menselijke beenresten gevonden. In de steenpakking buiten de grafruimte vonden de onderzoekers 3 versierde schalen. Bij het hunebed staan twee infozuiltjes en een kei met een bronzen naambord.

D30 Foto Hans Meijer

In april 2005 werd dit hunebed met spuitbussen in alle kleuren van de regenboog beklad . Weliswaar kon het monument na een paar dagen met stoom onder hoge druk worden gereinigd en de jeugdige daders in de kraag gevat, maar toch is er blijvende schade: de oorspronkelijke “look” van de stenen met de natuurlijke verwering en de korstmossen is verdwenen. Jammer ! Inmiddels is ook het bronzen naambord uit de steen gewrikt en meegenomen.

Locatie D30, Exloo

Locatie D30, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

“Het hunebed is weliswaar onvolledig ( 2 dekstenen waren manco) doch de oorspronkelijke staat is gemakkelijk herkenbaar”, schreef Van Giffen 1925. Ook het restant van de dekheuvel vond hij “zeer in het oog springend”. Hij telde 2 dek-, 2 sluit-,8 zij-, en 2 poortstenen. Behalve één deksteen, alle min of meer in situ. De entourage is inmiddels radicaal veranderd: Toen ‘op de grote stille heide’ en nu midden in de bossen van boswachterij Exloo. De Provincie ontving het monument in 1871 van een particulier ten geschenke.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D30, foto Davado

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.