Het verhaal van de steentijdmensen

2
1451
Man uit de steentijd (beeld in Hunebedcentrum Borger)

In het Hunebedcentrum staan steentijdmensen die samen een familie formen. Deze steentijdfamilie oftewel familie hunebedbouwers kan er zo uitgezien kan hebben. Een jager en een boer in het eerste diorama, een treurende vrouw in het tweede diorama en een familie in het derde diorama.

Hunebedbouwers

Hunebedbouwers worden niet ouder dan 60-70 jaar. Ze zagen er niet veel anders uit dan wij, maar waren wel kleiner: tussen de 155 -165 centimeter. De mensen hadden waarschijnlijk een lichte huid, blond of bruin haar en blauwe ogen. Over de mode in de steentijd is weinig bekend, maar de mannen en vrouwen versierden zich met sieraden van barnsteen, git en zelfs koper.

Zo’n vijfduizend jaar geleden nemen de mensen in Drenthe de ideeën over van hunebedbouwers in Duitsland en Denemarken. In Nederland ontstaan dan vaste woonplaatsen waar bewoners gewassen verbouwen en dieren houden. De hunebedbouwers kennen een graafstok, een ploeg en het wiel. Onder hunebedden zijn ploegkrassen en karrensporen gevonden. Het belang van visvangst en jacht nam af, want de akkers waren een vaste bron aan voedsel.

Hunebedbouwers waren boeren en dus verbouwden ze graan, bonen, erwten en vlas op hun akkers. Langs de bosranden graasde het vee: varkens, schapen, geiten en runderen. Toch bleven ook de hunebedbouwers jagen, vissen en verzamelen. In Drenthe woonden in die tijd zo´n twee à drieduizend mensen.

Beelden

De familie is vormgegeven door de Engelsman Jerry Ambleton en stelt voor een steentijdfamilie in de winter. De familie is gemaakt naar de gelijkenis van de inwoners van het Duitse dorp Albersdorf. De kunstenaar heeft zijn beelden in zijn atelier in Zwitseland vervaardigd. Het meisje in de film is de secretaresse van de burgemeester van Albersdorf.

Winterse sferen

Als museumontwerper was de keuze voor winterse sferen snel gemaakt. Bij de voeten van de vrouw zie je hoe nauwkeurig de huid en aderen zijn nagemaakt. In een winters tafereel zou de ontwerper makkelijker de steentijdfamilie kunnen maken. De kleding is gemaakt van huiden, linnen en misschien andere plantaardige vezels. De familie bestaat uit vader, moeder, vier kinderen en een oudere man. De oudere man heeft als attribuut een stok, de moeder draagt een kind, de vader heeft een stenen knophamerbijl, de oudste zoon heeft een pijl en boog en het achterste kind heeft een fuik in de handen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.