Tussen Odoorn en Valthe ligt aan de linkerkant een grafheuvel in de akkers. Hij valt op omdat hij midden in een akker ligt, en omdat er bomen op staan. Via een betonweggetje kun je er gemakkelijk komen. Dit is de enig overgebleven grafheuvel van een groot grafveld dat vanaf de nieuwe steentijd op deze plaats is aangelegd. Het is een van de hotspots van Hondsrug UNESCO Geopark, zie https://www.dehondsrug.nl/hotspots/eppiesbergje/

Locatie

De grafheuvel ligt aan de Valtherweg tussen Odoorn naar Valthe. Het kleine betonweggetje heet de Bergjesweg.

De grafheuvel is opgeworpen in de tijd van de Enkelgrafcultuur (ca. 2850-2450 v.Chr.) als laatste rustplaats voor een belangrijke man of vrouw.

Vele eeuwen later, in de midden-bronstijd (ca. 1800-1100 v.Chr.) werd een tweede graf aangelegd in de heuvel. Bij die gelegenheid werd de heuvel opgehoogd en ‘gewapend’ met een pakket veldstenen. In die zelfde periode is een derde persoon in de top van de heuvel begraven. De nabestaanden hebben toen een greppel om de grafheuvel gegraven.

Eppiesbergje gezien vanaf de Valtherweg. U kunt de auto parkeren langs het betonweggetje

De heuvel lag toen al niet meer alleen. Eromheen verrezen in de loop van de bronstijd eerst enkele grote grafheuvels, en later een groot urnenveld. Daar werden de gecremeerde resten van de bewoners van deze streek in urnen begraven onder lage heuveltjes. Dit grafveld maakte deel uit van een snoer van graven (hunebedden, grafheuvels, urnenvelden) tussen Emmen en Odoorn. Ze geven aan waar in de prehistorie een route over de Hondsrug liep.

Het Eppiesbergje is in 1937 onderzocht door de beroemde Groningse archeoloog A.E. van Giffen.

Opgraving Eppiesbergje door A.E. van Giffen. Foto Geheugen van Drenthe

De naam Eppiesbergje (vroeger Eppies Bargje) komt van ene Egbert Vos die zich zou hebben opgehangen op de heuvel.

Impressie van de begrafenis. Foto van infopaneel bij Eppies Bergje

Als u terugrijdt naar de Valtherweg dan kunt u de weg oversteken. Daar ligt een hunebed, D34. Voor meer informatie over dit hunebed zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/12/d34-valtherbos/

D34, foto Hans Meijer

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.