Wutsje / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons

In het centrum van de stad Leeuwarden ligt het Fries Museum aan het Wilhelminaplein (Zaailand). In 1881 is het museum opgericht, het heeft een indrukwekkende collectie. Jaarlijks bezoeken ruim 100.000 bezoekers het museum.

Collectie

De collectie is online te bekijken via http://collectie.friesmuseum.nl/ en bestaat uit 124.379 objecten. Bijzonder is ook de collectie archeologie door de vele objecten van hout, gewei en been, maar ook zeker de muntschatten en goudvondsten.

Hludana steen Fries Museum
De altaarsteen gewijd aan Hludana. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AHludana_steen_Fries_Museum.jpg

Topstukken

Op de website worden drie vondsten iconen genoemd, namelijk Het Zwaard van Grutte PierDe Mantelspeld van Wijnaldum en Het Schrijfplankje van Tolsum. Maar in de audiotour Oeroud Friesland worden ook een vikingring, de muntschat van Hallum, de Ruinen-Wommels pot, de altaarsteen gewijd aan Hludana, sieraden van Hegebeintum, runenstaf van walvisbeen en boomkistgraf. De archeologische objecten zijn te zien in twee tijdelijke exposities: Ferhaal fan Fryslan en De Terp.

TolsumAchterzijde rechterkant
Schrijftafeltje van Tolsum, 29 n. Chr. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ATolsumAchterzijde_rechterkant.jpg

Locatie

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
www.friesmuseum.nl

 

Vorig artikelBekijk een Romeins badhuis in Nederland in het Thermenmuseum (Heerlen)
Volgend artikelNationaal museum in het centrum van Kopenhagen (Denemarken)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.