Ingredienten:

  • Grote champignons
  • Beetje boter of olie om in te bakken
  • Een pakje ham, gesneden plakjes
  • Bekertje crème fraîche
  • Fijngehakte kruiden naar eigen smaak en fantasie.  Denk dan aan wilde tijm (of gewone), look-zonder-look (of een teentje knoflook), hondsdraf en brandnetel.
  • Een eetlepel bloem
  • Kaas

Voor het maken van dit gerecht gebruiken we kastanjechampignons, deze hebben meer smaak dan de gewone witte en zien er een beetje meer prehistorisch uit. Ook andere paddenstoelen kunnen gebruikt worden zolang ze maar een hoedje hebben om te vullen. Voor dit gerecht gaan we uit van kastanjechampignons. Let er bij het verzamelen (in de winkel natuurlijk) op dat de champignons zo groot mogelijk zijn.

Stap voor stap

Stap 1. Maak de grote champignons schoon en breek de stelen voorzichtig van de hoedjes. Snijd de stelen zeer fijn. Mochten er een paar kleine champignons tussen zitten maak deze dan schoon en snijd deze ook zeer fijn. De hoedjes komen met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal te staan. Om ze goed neer te kunnen zetten mag het bolle hoedje vlak gesneden worden.
Ook deze kapjes mogen fijn gesneden worden. Om meer ruimte te maken voor de vulling kan het hoedje voorzichtig uitgelepeld worden met een theelepeltje.

Stap 2. Snij de plakjes ham in stukjes.

Stap 3. Bestrijk een ovenvaste schaal met een beetje boter en leg de champignons met de bolle kant naar beneden in de schaal.

Stap 4. Smelt wat boter of olie in een pan en roer de fijngehakte champignons en ham erdoor. Zodra de ham en champignons een beetje zijn gebakken roer je de bloem erdoor. Roer dan de crème fraîche erdoor. Als de crème fraîche is gesmolten mogen de kruiden door het mengsel heen.

Stap 5. Vul de champignonhoedjes met dit mengsel. Leg op elke champignon wat geraspte of een reepje kaas. Zowel oude, jonge en geitenkaas is geschikt.

Stap 6. Plaats de schaal met de champignons ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Eet smakelijk!

Variatietips

Het mengsel kan ook gebruikt worden als een pastasaus. Voeg dan bijvoorbeeld spinazie aan het mengsel toe voor een volledige maaltijd. Ook is het warme mengsel lekker in pasteibakjes en op geroosterd brood en stokbrood.

Tekst: Jacqueline Speelman en Sharon Fuhren.
Foto’s en het bereiden: Sharon Fuhren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.