Grafkelder van Stein. By Romaine (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons.

In Stein, Limburg, ligt het Museum voor grafcultuur met als topvondst op de plek waar het is gevonden: de grafkelder van Stein. In april 1963 is de grafkelder van Stein ontdekt door de heer Modderman en op 30 juni 1967 is het museum geopend met als naam Archeologisch Reservaat, later is de naam gewijzigd in Archeologiemuseum Stein. In 2017 is het museum opnieuw geopend als Museum voor grafcultuur en bestaat uit een museum, een erfgoedwerkplaats en een multifunctionele ruimte. In de tentoonstelling staat het begraven door de tijd centraal, maar ook hoe mensen omgaan met de dood. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van vondsten uit voornamelijk de eigen omgeving van de nieuwe steentijd tot de middeleeuwen.

Stein - Archeologiemuseum Stein
Stein – Archeologiemuseum Stein. Bron https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AStein_-_Archeologiemuseum_Stein.JPG

Collectie

Het museum toont verschillende vondsten uit de omgeving uit verschillende perioden. Dit zijn: grafinventarissen uit de steentijd, de bronstijd, de ijzertijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Stein - Grafkelder van Stein (1)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AStein_-_Grafkelder_van_Stein_(1).JPG

Topvondsten

De grafkelder van Stein staat centraal in het museum. Deze grafkelder uit de nieuwe steentijd bestaat uit een stenen vloer met grafvondsten. Dit graf wordt tot de Seine-Oise-Marne-cultuur gerekend. De vloer van het graf is gemaakt van keien uit de rivier de Maas met daarop de verbrande botten van de overledenen.

Stein - Grafkelder van Stein (5)
Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AStein_-_Grafkelder_van_Stein_(5).JPG

Locatie

Museum voor Grafcultuur
Hoppenkampstraat 14-A
6171 VP Stein

Bronnen

https://www.stichtingerfgoedstein.nl/museum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.