Ra-smit from nl [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Tegenover het prachtige Centraal Station ontworpen door architect Izak Gosschalk ligt het Groninger Museum. Dit museum trekt jaarlijk ongeveer 200.000 bezoekers. In 1847 is het museum opgericht als het Museum van Germaanse Oudheden. In 1994 werd het Groninger Museum op de huidige locatie geopend voor publiek. Het museum verbindt het centrum en het Centraal Station Groningen.

Collectie

De collectie bestaat uit: Archeologie en Geschiedenis van Groningen en ommeland, Beeldende kunst, Chinees en Japans porselein, De Ploeg, Fotografie, Hedendaagse kunst, Mode, Oude beeldende kunst en Vormgeving. Meer dan 80.000 objecten zitten in de collectie van dit museum. In de verzameling Archeologie cultuurgeschiedenis zitten voorwerpen vanaf de steentijd, maar een groot gedeelte van de objecten is intussen overgedragen aan het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis.

Groninger Museum - schilddragende leeuw
Een van de twee schilddragende leeuwen op het paviljoen voor de regionale geschiedenis van het Groninger Museum. Afkomstig van het in 1812 afgebroken Huis te Farmsum, stonden de beide leeuwen vervolgens ruim een eeuw bij de Drentse havezathe Oosterbroek, alvorens ze in 1925 aan het museum werden geschonken. Sinds 1994 staan ze op hun huidige plek. By Hardscarf (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

De archeologische topstukken

Tot de topstukken van de verzameling archeologie behoren de godenbeeldjes, het masker van Middelstum, het runenhoutje van Westeremden en de bergkristallen ring uit Westerwijtwerd. Uit de middeleeuwen zijn ook topstukken in de collectie, denk aan munten en penningen. In de tijdelijke tentoonstelling De Collectie worden een aantal archeologische topstukken getoond.

AlbertEggesvanGiffen
Van Giffen. By Unknown photographer (De verhalen van Groningen) [Public domain], via Wikimedia Commons.

Adres

Museumeiland 1

9711 ME Groningen

http://www.groningermuseum.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.