Naost het Hunebedcentrum, in Börger, leg D27, met zien 22,6 meter het grootste hunebed van oes laand. De grootste stien die ooit in een Nederlands hunebed verwarkt is, leg hier (schatting 20.000 kilo). Het is het eerste hunebed waorvan bekend is dat der opgravings in oetvoerd zint; dat gebeurde in 1685. Dit was mar in een klein hoekie, het grootste diel bleef bespaard van opgravings. Vanof die tied hef het altied in de belangstelling van archeologen en toeristen staon. Het hunebed wordt naor schatting deur zo’n 200.000 mèensen in ‘t jaor bezöcht. Gieniene wet, wat veur geheimen het hunebed verbargt. De kelderruumte is al jaoren verzegeld en het zal nog lang duren eer der iene met de schup an ‘t zuken giet. Mar ok zunder opgravings blef D27 een bezundere stee in Drenthe.

D27 in Borger, Kaart Hans Meijer
D27 foto Hans Meijer

Het hunebed is rond 3400 voor Christus bouwd en is dus zo’n 5400 jaor aold. Met zien 9 dekstienen, 28 draagstienen, 5 poortziedstienen en 2 kransstienen en een lengte van 22,6 meter is dit het grootste hunebed van Nederland. De stopstienen, de stienen die de openings tussen de grote stenen opvuld hebt en het zaand waor het hunebed bedekt met west is, zint in de loop van de jaoren verdwenen.

D27 foto Davado
D27 foto Daniel Muskee

Bezuuk Professor Van Giffen in 1925

Van Giffen vund dit “grootste en miest trotsche steengraf” een meer passende umgeving weerd dan het “plantsoentje” waor e melding van maakt hef. Wat dat angiet hef e zien zin kregen. De nauwkeurige beschrieving van alle 47 stienen die e aantröf is te gedetailleerd om hier weer te geven. Mar um het kört te holden: alle 9 grote dekstienen waren aanwezig waarvan echter slechts 2 in situ (op de originele plek), maar liefst 22 zied- en sluutstienen waorvan de miesten in situ, en een complete poort van 4 ziedstienen en 1 dekstien. Hiel bezunder is zien constatering dat de 5e en 6e dekstien helften van dezölfde vlint zint! Sporen van een dekheuvel of kransstienen komp e niet tegen, maar het lek hum onwaorschienlijk dat die in de oorspronkelijke situatie ontbreuken hebben zult. In 1869 kocht de Staot dit monument van de Boermarke van Börger op.
(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, fig. D27

Meer informatie over dizze en aander hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Hierunder kuj nog een koppeltie schiere foto’s, maakt deur verschillende fotografen bekieken.

D27  Foto Oebele Gjaltema
Foto Davado
D27 in winter. foto Davado
D27 in de lente. Foto Hans Meijer
D27 foto Davado
D27 foto Davado

D27 op olde ansichtkaort

Vertaling in het Drents Willy Weerman

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.