Naast het Hunebedcentrum, in Borger, ligt D27, met zijn 22,6 meter het grootste hunebed van Nederland. De grootste steen die ooit in een Nederlands hunebed is verwerkt, ligt hier (schatting 20.000 kilo). Het is het eerste hunebed waarvan bekend is dat er opgravingen zijn uitgevoerd; dat gebeurde in 1685. Dit was echter in een klein hoekje, het grootste deel bleef bespaard van opgravingen. Sindsdien heeft het altijd in de belangstelling gestaan van archeologen en toeristen. Het hunebed wordt naar schatting door zo’n 200.000 mensen per jaar bezocht. Niemand weet, wat voor geheimen het hunebed verbergt. De kelderruimte is al jaren verzegeld en het zal nog lang duren voor er iemand met de schop aan het zoeken gaat.

Kaart Borger met D27, het grootste hunebed van Nederland. Kaart Hans Meijer
hunebed d27
D27 foto Hans Meijer

Het hunebed is gebouwd omstreeks 3400 voor Christus en is dus zo’n 5400 jaar oud. Met zijn 9 dekstenen, 28 draagstenen, 5 poortzijstenen en 2 kransstenen en een lengte van 22,6 meter is dit het grootste hunebed van Nederland. De stopstenen, de stenen die de openingen tussen de grote stenen opvulden en het zand waarmee het hunebed bedekt is geweest, is in de loop der jaren verdwenen.

hunebed d27
D27 Foto Davado
hunebed d27
D27 Foto Daniel Muskee

Bezoek Professor Van Giffen in 1925

Van Giffen vond dit “grootste en meest trotsche steengraf” een meer passende omgeving waard dan het “plantsoentje” waarvan hij melding maakt. Wat dat betreft heeft hij z’n zin gekregen. De nauwkeurige beschrijving van alle 47 stenen die hij aantrof is te gedetailleerd om hier weer te geven. Maar om kort te gaan: alle 9 forse dekstenen waren aanwezig waarvan echter slechts 2 in situ (op de originele plaats), maar liefst 22 zij- en sluitstenen waarvan de meeste in situ, en een complete poort van 4 zijstenen en 1 deksteen. Zeer opmerkelijk is zijn constatering dat de 5e en 6e deksteen helften van dezelfde zwerfkei zijn!. Sporen van een dekheuvel of kransstenen treft hij niet aan, maar het leek hem onwaarschijnlijk dat die in de oorspronkelijke situatie zouden hebben ontbroken. In 1869 kocht de Staat dit monument op van de Markgenoten van Borger op.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, fig. D27

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Alle hunebedden zijn door het Groningen Institute of Archaeology in 3d ingescand. Klik hier voor het resultaat voor D27.  

Hieronder ziet u nog enkele mooie foto’s gemaakt door diverse fotografen.

hunebed borger
D27 by night. Foto Oebele Gjaltema
hunebed borger
Als je voor het hunebed staat zie je de rondingen van de zwerfstenen, als je in het hunebed kijkt zie je dat het vierkant is. De Hunebedbouwers zochten specifieke stenen met een ronde en een rechte kant. Foto Davado
hunebed borger winter
D27 in winterkleed. Foto Davado
hunebed d27 borger
D27 in de lente. Foto Hans Meijer
hunebed d27 herfst
D27 Foto Davado
hunebed borger herfst
D27 ingang Foto Davado

D27 op oude ansichtkaarten

Ansichtkaart uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.