In het noordwesten van Friesland ligt Wijnaldum, een vroegmiddeleeuws centrum van rijkdom en macht. In de omgeving van Wijnaldum zijn opvallende vondsten van goud gedaan en dit duidt erop dat het gebied belangrijk was in het Friese koninkrijk. Het archeologisch bezoerkerscentrum/steunpunt is gevestigd achter de kerk in de consistorie. Het dorp heeft zo’n 100 inwoners.

Wijnaldum, dorpszicht foto2a 2010-04-17 12.11
Wijnaldum, dorpszicht. By Michielverbeek (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons.

Archeologisch onderzoek

Op de terpen van Wijnaldum is de vondst van de “Fibula van Wijnaldum” het begin van een archeologisch onderzoek geweest. De vondsten uit het onderzoek tonen aan dat een hoofdgebouw bestond uit werkplaatsen van ambachtslieden, denk aan smeden, bronsgieters, glasbewerkers, barnsteenbewerkers en wevers. Naast de fibula is de vondst van een zilveren dirhem uit de Arabische wereld verwerkt in een sieraad erg bijzonder. Alle vondsten maken duidelijk dat Wijnaldum belangrijk was in de zevende eeuw.

Fibula Winaam.jpeg
Fibula van Wijnaldum. By Kening Aldgilles (Oerlis | bydragen), fan de webside fan de webside fan it Frysk Museum delhelle.

Archeologisch steunpunt

In het steunpunt wordt het verleden zichtbaar gemaakt. De fibula is te zien in het Fries Museum, maar andere archeologische objecten worden wel getoond.

Fibula Wijnaldum
“Fibula” nabij Wijnaldum, een verwijzing naar de in een terp bij Wijnaldum gevonden fibula. Door Gouwenaar (Eigen werk) [CC0], via Wikimedia Commons.

Locatie

Archeologisch steunpunt Wijnaldum
Tsjerkepaad 3
8857 BJ Wijnaldum

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.