In het noordwesten van Friesland ligt Wijnaldum, een vroegmiddeleeuws centrum van rijkdom en macht. In de omgeving van Wijnaldum zijn opvallende vondsten van goud gedaan en dit duidt erop dat het gebied belangrijk was in het Friese koninkrijk. Het archeologisch bezoerkerscentrum/steunpunt is gevestigd achter de kerk in de consistorie. Het dorp heeft zo’n 100 inwoners.
Archeologisch onderzoek
Op de terpen van Wijnaldum is de vondst van de “Fibula van Wijnaldum” het begin van een archeologisch onderzoek geweest. De vondsten uit het onderzoek tonen aan dat een hoofdgebouw bestond uit werkplaatsen van ambachtslieden, denk aan smeden, bronsgieters, glasbewerkers, barnsteenbewerkers en wevers. Naast de fibula is de vondst van een zilveren dirhem uit de Arabische wereld verwerkt in een sieraad erg bijzonder. Alle vondsten maken duidelijk dat Wijnaldum belangrijk was in de zevende eeuw.

Archeologisch steunpunt
In het steunpunt wordt het verleden zichtbaar gemaakt. De fibula is te zien in het Fries Museum, maar andere archeologische objecten worden wel getoond.

Locatie
Archeologisch steunpunt Wijnaldum
Tsjerkepaad 3
8857 BJ Wijnaldum