Het verhaal van de hut uit de midden-steentijd

0
2516

Op de route door het Oertijdpark kom je een hut tegen waar de mensen in de midden-steentijd (ongeveer 9600 jaar geleden) in woonden. Toen het klimaat definitief warmer werd, veranderde Noord-Nederland van een toendra naar een bebost gebied met berken en dennen en later ook eiken en lindes. Zo’n 7000 jaar geleden is het landschap totaal veranderd. Er liepen veel verschillende dieren rond zoals bizons, elanden, beren, reuzenherten, edelherten, reeen, wilde zwijnen en oerossen. De mensen leefden van de jacht op verschillende soorten wild en van het verzamelen van eetbare planten. Vergeleken met de periode hiervoor was het verzamelen van voedsel een stuk belangrijker. Ze woonden echter nog niet op een vaste plek.

Hut uit de middensteentijd.

Werktuigen uit de middensteentijd

In de midden-steentijd worden er voornamelijk kleine stukjes vuursteen geslagen, die samen in een houten schacht gezet worden. Zo kunnen goede pijlen of speren met weerhaken gemaakt worden. Zo zijn er zogenaamde microlieten gevonden in Buinen. Ze zijn nu te vinden in het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis.

Oudste boot

De oudste boot ter wereld is in Drenthe gevonden, en heet de kano van Pesse. De kano is rond 9000 jaar oud en komt dus uit de midden-steentijd.

Wat is de oudste boot ter wereld? Hoe maak je een boomstamkano?

De plattegrond

Een van de plattegronden van de vindplaats Bergumermeer S-64 B. In totaal zijn er  5 complete plattegronden gevonden. De ellipsvorm van de vermoede hutten is te herkennen aan de stenen en verkleuring in de grond. De zwarte vlakken zijn vermoede haardkuilen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.