Het verhaal van de trechterbeker

0
2195
De trechterbekercultuur: een (pre)historisch hoogtepunt in de schatkamer die Drenthe heet.

De hunebedbouwers zijn de bouwers van de oudste monumenten van Nederland. Ze maken deel uit van de Trechterbekercultuur, genoemd naar één van de vormen van de aardewerken potten die deze mensen gebruikten: de trechterbeker.

Trechterbeker

De hunebedbouwers zijn de bouwers van de oudste monumenten van Nederland. Ze maken deel uit van de Trechterbekercultuur, genoemd naar één van de vormen van de aardewerken potten die deze mensen gebruikten: de trechterbeker.

De trechterbeker is te herkennen aan een trechtervormige hals op een bolle buik. Daarnaast gebruikten de hunebedbouwers andere vormen van aardewerk, zoals kraaghalsflesjes, amforen, terrines, emmers, kommen en schalen. Kenmerkend voor al het aardewerk van de Trechterbekercultuur is de rijke versiering. Met een stuk hout of bot werden de versieringen in de zachte, nog ongebakken klei ingedrukt. Daarna de werden de potten in een veldoven gebakken. De indrukken werden vervolgens opgevuld met een witte pasta, gemaakt van vet met verbrand, gemalen bot.

Het aardewerk van de boeren, de potten om voorraden in te bewaren, zijn voor een landbouwend volk van groot belang. Het vormt immers niet alleen een voedselvoorraad, maar ook het zaaigoed voor het volgende seizoen. Veel van het rijkversierde aardewerk wordt in de hunebedden gevonden. Het zijn potten die aan de doden zijn meegegeven in het graf. Daarnaast kregen overledenen ook sieraden, gereedschappen en wapens mee op hun reis naar het dodenrijk. 

De trechterbekercultuur: een (pre)historisch hoogtepunt in de schatkamer die Drenthe heet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.