In het Oertijdpark is een veentje gereconstrueerd om het verhaal van het veen te kunnen vertellen. Over het veentje heen zijn veenwegen aangelegd waar overheen gelopen kan worden door de bezoeker.

Het veen
In Drenthe ontstonden vanaf de laatste ijstijd veel veengebieden. Tijdens het ontginnen van deze veengebieden kwamen veel vondsten tevoorschijn zoals gebruiksvoorwerpen en veenlijken, maar ook infrastructuur: de veenwegen. Houtvondsten vertellen ons dat mensen de veengebieden wilden doorkruisen: al vanaf de nieuwe steentijd bouwde men lange wegen van hout door het veen. De vroegste veenwegen werden gemaakt door boomstammen dwars op het veen te leggen (een knuppelpad). Later gebruikte men planken waardoor er minder hout nodig was. Om te zorgen dat de veenweg niet weg zou drijven werd het hout met pinnen in het veen vastgezet. Ook zijn wegen gemaakt van vlechtwerk of een combinatie van de twee of drie: boomstammen, planken en vlechtwerk. Omdat er wielen in het veen zijn gevonden weten we dat er karren op de veenwegen hebben gereden. Wellicht waren de wegen handelsroutes. Enkele routes liepen nergens naar toe en dus dood. Waarschijnlijk waren deze wegen alleen bedoeld om offers te brengen in het veen!

De veenwegen
In Drenthe kennen we de Smeulbrandenweg (Valthe) uit het midden-neolithicum, de veenweg van Nieuw-Dordrecht uit het laat-neolithicum, een zuidelijk planken voetpad bij Klazienaveen-Noord uit de bronstijd, een noordelijk planken voetpad bij Smilde uit de ijzertijd; Valtherbrug uit de late ijzertijd en twee stenen veenwegen uit de middeleeuwen: de veenweg van Buinen en de veenweg van Bronneger.

De reconstructie
De in het Oertijdpark gereconstrueerde veenwegen zijn gebaseerd op het smalle ‘Zuidelijk plankenvoetpad’ van Barger-Oosterveld en de brede ‘Valtherbrug’ van Valthe en dateren uit de brons- en ijzertijd.

Dankwoord
De veenweg is gereconstrueerd door Sebastiaan Pelsmaeker en Nikky Kruithof, maar hieronder zie je ook dat de brandweermannen van Borger-Odoorn onmisbaar waren. Uiteraard hebben de mannen van de technische dienst meegeholpen waar ze konden. Bedankt allemaal!


zou het ook kunnen dat ze gebruikt werden om ijzeroer te transporteren?
Goede vraag. Zou zomaar kunnen, maar ja hoe bewijs je dat?