Hoe vind je de weg in de prehistorie?

0
1165
Veenwegen in het Oertijdpark (Davado).

Vandaag de dag leren we de weg te vinden met navigatie. Kaart lezen en kompas spelen een steeds kleinere rol. Interessant is na te denken hoe de mens dit deed in de prehistorie.

Ingang hunebed

Hunebedden, grafheuvels en meer wijzen de weg

Opvallend zijn prehistorische wegen gelegen langs grafheuvels en hunebedden. In Drenthe zijn de wegen de vinden op de Hondsrug. Deze landmarkers met andere natuurlijke elementen zullen een rol hebben gespeeld om te weg te vinden. Bijzonder zijn ook de veenwegen door het veen, waarvan sommigen alleen bedoeld waren om een offer te kunnen brengen op een speciale plaats.

Veenwegen in het Oertijdpark (Davado).

Kaart of afbeelding

In de prehistorie kennen we geen afbeeldingen waarbij een eventuele route zou kunnen zijn aangegeven. Mogelijk toont de onderstaande pot een tekening van een route of van een erf.

Bronocice drawn
Pot van Bronocice.  Ulamm [Public domain], from Wikimedia Commons.

Navigeren met zon en sterren

In de prehistorie zijn diverse bewijzen dat de mensen in de prehistorie zich bezig hielden met de zon, de maan en de sterren/planeten. De orientatie van monumenten en graven toont aan dat de mens deze belangrijk vond. De mens zal gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden om overdag en ’s nachts te kunnen navigeren door te kijken naar de zon of andere hemellichamen.

Bronnen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.