De archeologische schatten van de provincie Noord-Holland zijn te vinden in Castricum: Huis van Hilde. Tegenover het station Castricum is het museum te vinden. Het centrum is geopend in 2015 en dankt zijn naam aan een skeletvondst, die is gereconstrueerd in een prachtig model met de naam Hilde. De architect van het gebouw was geïnspireerd door de Noord-Hollandse middeleeuwse boerderijen. Het museum heeft een oppervlakte van 4200 m² en het depot een oppervlak van 2200 m². Delen van het gebouw zijn overdekt met zand en grassen als verwijzing naar de duinen.

Huis Hilde, Castricum.
Huis Hilde, Castricum. By Dqfn13 (Own work) [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons.

Collectie

Tot de collectie behoren de archeologische vondsten van Noord-Nederland, maar het museum biedt ook plaats voor een permanente tentoonstelling over archeologische vondsten vanaf de steentijd. Het museum streeft naar een digitale collectie op de website, waar een deel van de vondsten met hun gegevens kunnen worden nageslagen. In de tentoonstelling zijn een kleine 1.000 objecten te zien.

Hilde van Castricum1
Hilde van Castricum. By Kenneth Stamp [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons.

Topstukken

Topstukken zijn twee sarcofagen uit de twaalfde eeuw uit Etersheim en Hem, drie kano’s en tien modellen van prehistorische mensen op basis van gezichtsreconstructie, waaronder Cees de steentijdman en Hilde van Castricum.

Sarcofaag uit Etersheim
Sarcofaag uit Etersheim. By Dqfn13 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Locatie

Huis van Hilde
Westerplein 6
1901 NA Castricum
www.huisvanhilde.nl

Cees de steentijdman1
Cees de steentijdman. By Kenneth Stamp [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.