D10 ligt rechts van de weg Gasteren – Oude Molen in de Gasterse Duinen, een terrein dat wordt beheert door Stichting het Drentse Landschap. Er is een ruime parkeerplaats. Via een wildrooster betreed je het prachtige, heuvelachtige zand- bos- en heidegebied waarin het kleine hunebed is gelegen. Het is een vrij toegankelijk wandelgebied, maar er graast een schaapskudde en is daarom omheind.

D10 is een klein en incompleet hunebed: 7 zij- en 2 sluitstenen, waarop oorspronkelijk 4 dekstenen hebben gerust. Daarvan zijn er nog slechts 2 over.

D10 Gasteren. Foto Hans Meijer

Locatie D10 Gasteren

D10 Gasterse Duinen. Kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Het magere restant van een hunebed in een desolaat landschap met een boerderijtje in de verte. Veel meer stelt deze foto niet voor. En toch straalt het een soort sinistere schoonheid uit. Als je de Gasterse Duinen van nu kent is er niet eens zoveel veranderd. Denk er wat grillige dennebomen en bossages in, en je voelt je weer thuis…! “Sterk gestoord” vond Van Giffen het hunebed, dat hij het nummer D10 gaf. Hij vond de oorspronkelijke toestand van de kelder slechts te gissen.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D10 Gasteren, Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D10. Foto Davado

Hunebed D10
d10

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.