Hunebed D12 bij Eext

0
2495
D12

Dit hoopje stenen ligt er wat verlaten bij, midden op de hooggelegen Kamp Akkers of Eexter Es. Het weggetje er naar toe is bovendien moeilijk te vinden. Neem in Eext (zuidwest) in de nieuwe villawijk de straat Venakkers. Bijna aan het eind van die straat voert een zandpad links naar het hunebed.

Kaart van Eext met daarop de hunebedden in de omgeving inclusief D12. De kaart is gemaakt door Hans Meijer

Van dit ook oorspronkelijk kleine hunebed zijn nog slechts 3 dekstenen, 3 zijstenen en 1 sluitsteen aanwezig. De ontbrekende draagstenen zijn door Van Giffen met plombes gemarkeerd. Die zijn echter inmiddels niet meer zichtbaar omdat ze onder het maaiveld zijn verdwenen.

De voorste stenen zijn met korstmossen begroeid. Hunebedstenen blijken daar een goede groeibodem voor te zijn. Je treft ze (nog) op tal van hunebedden aan. Voor geïnteresseerden: die felle gele is de de Grove Geelkorst (Candelariella Vitellina).

In 1918 heeft de beroemde professor Van Giffen het hunebed D12 bezocht. Op een “ruig” terreintje op de Kampakkers bij Eext, overwoekerd door struikgewas (Van Giffen vermeldt zelfs dat het een vlier en een lijsterbes betreft) treft de archeoloog dit kleine gehavende hunebed aan. De 3 dekstenen steunen aan de ZZ op de 3 zijstenen maar aan de NZ liggen ze op de grond omdat daar de zijstenen ontbreken. Ook is er nog slechts 1 sluitsteen. Hij sluit de mogelijkheid echter niet uit dat die nog onder de grond zitten. Bij een later onderzoek (1952) is daar echter niets van gebleken. De Provincie kreeg het monument in 1872 van de Markegenoten van Eext kado.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Uit A.E. van Giffen, De hunebedden in Nederland, Utrecht 1925-1927, fig. D12

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.