Provincie-hoofdstad Assen is binnen de gemeentegrenzen één hunebed rijk en dat ligt bij het rustieke esdorp Loon. Het is een middelgroot hunebed in een op de hooggelegen Looner Es bij de ruilverkaveling uitgespaarde enclave. Tot 1870 ging dit hunebed nog gedeeltelijk onder in z’n dekheuvel schuil. Toen vonden de “restaurateurs”, onder het goedkeurend oog van de Commissaris van de Koningin Mr. Gregory, het nodig dit archeologisch monument te ontbloten. Volgens de toen gangbare opvatting waren de dekheuvels van hunebedden n.l. niet origineel maar aan duinvorming te toe te schrijven.

D15. Foto Hans Meijer

Vier van de vijf dekstenen liggen keurig op hun plaats; van de vijfde is nog slechts een fragment aanwezig en dat ligt op de bodem. Alle 12 zij- en sluitstenen zijn er en ook de poort is compleet: 4 zijstenen en een deksteen. Het Loner hunebed is een fraaie ring van kransstenen rijk. Er zijn er nog maar liefst 18 van de 23 over en dat is bijzonder omdat deze bij de stenenroof in het verleden als eerste verdwenen.

D15 luchtfoto

Dit fraaie stuk aardewerk werd in 1974 samen met een groot stuk brons en nog een soortgelijke beker illegaal uit de ingang van D15 opgegraven. Het is een z.g. klokbeker uit de gelijknamige cultuur (2450 – 2000 v.C). Hoewel mensen uit deze cultuur hun doden meestal in grafheuvels begroeven, kwamen kennelijk toch nog incidentele bijzettingen in hunebedden voor of bracht men misschien slechts offers.
De vinders, 2 pubers uit Assen, waren na enig aandringen bereid de vondsten aan het Drents Museum over te dragen

klokbeker uit de Klokbekercultuur (2450 – 2000 v.C)

D15 is het enige hunebed dat vanuit de trein zichtbaar is. (kijk 4 min. na vertrek uit Assen richting Groningen rechts uit het raam)

Locatie D15 Loon

D15 Loon. Kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen 1918

De omgeving van Assen moet zo’n 80 jaar geleden een troosteloze heidevlakte zijn geweest. We zagen dat al bij D5 en nu weer hier. Van Giffen schrijft over D15 : “Het verkeert, in weerwil van de aanwezigheid der talrijken kransstenen, in gehavenden staat”. Hij doelt hierbij waarschijnlijk op de toestand van de dekstenen. Eén geheel gefragmenteerd en de 4 overigen “gekanteld, verschoven, vergleden of overgekipt “. Met de 10 zijstenen zat het redelijk goed, maar hij plaatste grote vraagtekens bij de aanwezigheid van eventuele poortstenen. Desondanks siert D15 nu weer een prachtige en volledige ingangspartij. Resultaat van wat gis- en knutselwerk dus. Leuk voor de mensen, maar weinig wetenschappleijk als je het mij vraagt.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D15 Loon, Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D15 Loon. Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.