Het gebied rond Borger moet een ideale vestigingsplaats voor het Trechterbekervolk zijn geweest. Binnen een straal van 5 km vinden we maar liefst 11 hunebedden, waarvan 5 bij het dorp Bronneger ten noorden van Borger. (D21 t/m 25). D21 is de mooiste en vanwege de archeologische vondsten, de belangrijkste. Hij heeft weliswaar slechts drie (maar wel zeer grote) dekstenen maar oogt fascinerend door de indrukwekkende beuk die de functie van één van de draagstenen heeft overgenomen maar ook verder het hele beeld van het hunebed overheerst. Van de 8 zij- en 2 sluitstenen steken slechts de toppen boven het zand uit, evenals van de ene poortsteen.

D21 foto Hans Meijer

D21 is in 1918 door Van Giffen grondig onderzocht; en met resultaat. Er werden, naast complete potten, scherven gevonden van in totaal 600 stuks aardewerk. Net zo als bij de door hem eerder onderzochte hunebedden D53 en D30 bestond de bodem uit meerdere vloerlagen waarop en waartussen de artefacten werden gevonden. Dus, als destijds de kelder vol was ging er een nieuwe laag overheen en begon men opnieuw. Een meter onder de grond, plat op de vloer van het graf, trof Van Giffen een ontbrekende zijsteen aan. Die moet al tijdens het gebruik van het graf zijn omgevallen. De steen werd door hem weer opgericht. Na ontruiming van het graf bleef een lege keldervloer over van 6,50 bij 2,20 m. De hoogte varieerde van 1.50 tot 1.70 m, zodat ook deze kelder op stahoogte van de toenmalige (kortere) gebruikers is ontworpen.

D21 is er één van een tweeling; D22 ligt op steenworp afstand maar is vrij onbeduidend. (2 dek-, 3 zij- en 2 sluitstenen).

D21, foto Davado

  Locatie D21, Bronneger

D21 Bronneger, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Van Giffen telde hier 3 “zware” dekstenen, gedragen door 8 zij- en 2 sluitstenen. Aanvankelijk miste hij 1 sluitsteen, maar die bleek te zijn omgevallen en in het graf te liggen. Ook vond hij later nog een poortzijsteen. Hij noemt ook de 2 markante bomen: links een beuk en rechts een eik. De eik is later gerooid maar de beuk staat er nog steeds en is in de loop der tijd alleen maar nog indrukwekkender geworden. Het hunebed is in 1870 door de Staat aangekocht.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D21,Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

Sfeerimpressie zonsondergang door Davado

Nog meer sfeerbeelden door Davado

D21, foto Davado

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.