D4 Foto Hans Meijer

Vanwege de bijzondere ligging, vormt dit hunebed samen met D3 wel één van de merkwaardigste in Drenthe. Ondanks de ligging aan een verharde weg, vallen ze niet onmiddellijk in het oog. Volg de wegwijzers naar een smal paadje dat zich tussen twee vervallen boerderijtjes door wurmt en dan zie je pas de grote groen uitgeslagen steenklompen van de twee in elkaars verlengde liggende hunebedden; pal tegen de boerderijmuur. Hoewel vrij compleet, alle dekstenen en op twee na alle draagstenen zijn`aanwezig, is dit hunebeddenpaar nooit gerestaureerd. Wel zijn de meeste scheuren in de dekstenen met cement dichtgesmeerd. Van de in totaal 13 dekstenen liggen er 12 tussen de uit het lood geslagen draagstenen. Toch vormen ze een fraai gezicht, niet het minst door de oude eiken met hun grillige takken die de stenen gedeeltelijk overkoepelen.
Verborgen in de heg die het toegangspad omzoomt, staat de steen die de ooit de bronzen naamplaquette droeg. Deze door prof. Van Giffen geplaatste naamplaten blijken verzamelaarsobjecten en zijn nu helaas bijna overal verdwenen.

Locatie hunebed D4 Midlaren

Locatie D4 Midlaren. Kaart Hans Meijer

Één van de karakteristieke boerderijtjes is in 2001 aangekocht door “Het Drentse Landschap”, de stichting die ook het beheer over een deel van de hunebedden heeft. Daarmee is deze sfeerbepalende “keuterij” veilig gesteld. Tijdens de restauratie in 2003 werd onder de vloer van een stal een redelijk gave TRB terrine opgegraven en daarnaast een z.g. uitruimkuil met veel scherven. (oude bijgaven werden door het TRB-volk vaak opgeruimd als er plaats moest worden gemaakt voor een nieuwe generatie).

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Van Giffen vond dit hunebed “erg gestoord”. Dat klopt ook wel want alle aanwezige 7 dekstenen waren afgegleden en in de kelder gezakt. Dat is nog steeds zo want ook dit hunebed is nooit echt gerestaureerd. Op 1 zijsteen en 1 poortsteen na is dit monument echter wel vrij compleet. En dan natuurlijk de bijzondere ligging: “juist bij een huisje aan den zandweg”, en dat is nog steeds zo. Sterker nog: bovenstaande foto kan niet meer gemaakt worden want ook aan “deze” zijde verrees een boerderijtje (die trouwens in de loop van 2004, grondig is gerestaureerd).

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen)

Hunebed D4, Midlaren. Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

D4 Davado
D4 Davado
D4 Davado

D4 op oude ansichtkaarten

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado

Vorig artikelWat is een knophamerbijl?
Volgend artikelD4 Midlaren, Drents
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

2 REACTIES

  1. Mijn vader schrijft in 1925 op 11-jarige leeftijd in zijn vakantiedagboek:
    Maandag 17 Aug. “’s Morgens even voor half twaalf vertrekken Vader en ik hiervandaan op de fiets. We gaan heen over Harendermolen-Glimmen-de Punt-Noordlaren naar mooie hunnebedden achter N. Daarna gaan we naar een hunnebed te Midlaren, hetwelk 45 steenen telt
    Ook kopen we daar enkele ansichten. Nu gaan we weer terug over Noordlaren, waar we ook nog eenige ansichten koopen, -Appelbergen-Harendermolen en komen zoo te Haren”
    Zoals toen al in vakanties gebruikelijk zijn alle ansichtkaarten wel vol-geschreven en verstuurd.
    (helaas). Maar toch hoop ik, dat deze kleine, vroege mededeling iets over D3/D4 mag bijdragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.