Hunebed D5 bij Zeijen

0
3329
D5 photo by Hans Meijer

Dit hunebedje ligt tegenover het natuurgebied de Zeijer Strubben, 100 meter rechts van de weg Zeijen – Peest, maar is van daar af niet te zien. Het hunebed ligt n.l. in een kuil. Het is niet moeilijk je de oorspronkelijke dekheuvel voor te stellen. Alleen de vier dekstenen zijn goed zichtbaar. Het hunebed werd omstreeks 1833 ontdekt en uitgegraven maar niet helemaal want de acht zijstenen en twee sluitstenen liggen nog grotendeels onder het zand. Mr. Lucas Oldenhuis Gratama, vooraanstaand Drents bestuurder en gedreven pleitbezorger voor het behoud van archeologische monumenten, redde het hunebed door het in 1857 voor f. 40,- van een keienhandelaar te kopen en aan de provincie over te dragen.

D5 Foto Davado

Langs de weg Zeijen – Peest stond sinds jaar en dag een originele “Van Giffen” handwijzer. Een paar grote zwerfkeien (die verder niets met het hunebed te maken hebben) en een naamplaquette markeren de ingang naar het hunebedterrein.

Kaart D5 te Zeijen. Kaart door Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Kale heide en nog eens heide zo ver het oog reikt. Zo zag een groot deel van Drenthe er 80 jaar geleden uit. In een kuil op deze heide omgeven door een ronde omwalling trof Van Giffen dit complete hunebedje “in tamelijk goeden staat” aan: 4 dekstenen op 8 zij- en 2 sluitstenen. Het hunebed is in 1833 na z’n ontdekking onder een tumulus o.l.v. Petrus Hofstede, landdrost van Drenthe, ontbloot. De Provincie verwierf het eigendom in 1857 door aankoop van een particulier.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D5 (Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)
D5 Foto Davado
D5 Foto Davado

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Foto Davado en Hans Meijer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.