Een klein hunebed, maar wel gaaf en alles op z’n oorspronkelijke plaats: drie dekstenen, zes zijstenen en twee sluitstenen. Dit sinds mensenheugenis perfect bewaard gebleven monument is pal langs de drukke weg Zeegse-Tynaarlo gelegen. Op honderd meter afstand razen de intercity’s Assen – Groningen v.v. voorbij. Van Giffen stelde vast dat in de directe omgeving nog 4 hunebedden moeten hebben gestaan. Onderzoek van de bodem leverde een schat aan vuurstenen bijlen, pijlpunten, potscherven, barnstenen kralen enz. op.

Er is geen gelegenheid de auto te parkeren.Wel staat er een houten zitbank en een afvalbak. Op de voorgrond staat de steen die de naamplaquette droeg. Daar hebben echter verzamelaars zich onlangs over ontfermd.

Schoolplaat met het hunebed van Tynaarlo. Getiteld: ‘De heide met hunebed bij Tinaarloo’, gebasserd op een aquarel van Bernard Bueninck.
 
Dit schilderij, Het hunebed bij Tynaarloo, is in 1861 geschilderd door Willem Roelofs

Locatie hunebed D6

Hunebed D6 Tynaarlo. Kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

“Het hunebed verkeert in uitnemenden staat; een dek- of mantelheuvel ontbreekt echter”. Deze kwalificatie gaf prof. dr A.E. van Giffen aan dit hunebed dat hij D6 doopte. En terecht. Het mag een wonder heten dat dit hunebed zo ongeschonden de tand des tijds heeft doorstaan. In 1880 door de Staat aangekocht van de Markgenoten van Tynaarlo, en daarmee waren alle hunebedden (op D44 na) in handen van de Staat of de Provincie gekomen. “Het is misschien daaraan te wijten dat het zo op den voorgrond is geschoven” schrijft Van Giffen in zijn boek. Waarom hij daar niet zo blij mee was, vermeldt hij echter niet.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Hunebed D6. Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Foto impressie door Davado

D6 op oude ansichtkaarten

D6
D6

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.