D8 ligt in het grootste archeologische monument van Nederland tussen Schipborg en Anloo. Bereikbaar vanaf de weg Schipborg – Anloo. Vanuit Anloo komend zie je na een paar kilometer aan de rechterkant van de weg een parkeerplaats (vlakbij het landschap de Schipborg). Hier kun je je auto neerzetten. Daarna ga je het zandpad op, vanwaar je gekomen bent, en ga je het gebied in. Je volgt de zandweg (lopend langs een fietspad). Je ziet na ongeveer een kilometer aan je rechterkant een grafheuvel met een steen erop, dat is een galgenberg geweest. Je volgt de zandweg en na een paar honderd meter kom je op een splitsing. Hier ga je een meter of twintig naar rechts en zie je aan je linkerhand het hunebed liggen. Het hunebed is op de fiets nog gemakkelijker vanuit Annen via de fietstunnel onder de N34 te bereiken.

D8 door Hans Meijer

Het hunebed heeft vier dekstenen die keurig op de acht zijstenen en twee sluitstenen rusten. Eén poortsteen is nog aanwezig. De plaats van de tweede is door Van Giffen door een cement-afdruk (een plombe) gemarkeerd.

De Strubben / Kniphorstbosch is het grootste officiële archeologisch monument in Nederland.
Je vindt hier behalve 2 hunebedden (D7 en D8) talrijke grafheuvels en prehistorische karrensporen.

Locatie D8

D8, kaart Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

Van Giffen trof dit hunebed aan in “het bosch van den Heer Kniphorst”. Hij gaf het monument het nummer D8 en beoordeelde het “in zeer goed onderhouden staat” hoewel het naar zijn oordeel “tusschen 1848 en 1875 verkeerdelijk (is) hersteld”. Maar goed, het was en is nog steeds een fraai en compleet hunebed. Het werd in 1871 door de bos- en landgoedeigenaar Mr. C.E. Kniphorst aan de Provincie geschonken. Zijn naam draagt nog steeds het inmiddels tot archeologisch reservaat gepromoveerde gebied.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Hunebed D8, Strubben/KniphorstboschAtlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Foto impressie Davado

D8 op oude ansichtkaarten

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado en Hans Meijer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.