D9 is een klein, incompleet hunebed dat pal langs de drukke weg Zuidlaren – Annen is gelegen. Het heeft nog wel een eigen terreintje maar is verder volledig opgeslokt door de omringende bebouwing. Daardoor is het terreintje vaak vervuild en werd het monument jaren lang als fietsenstalling gebruikt. Sinds maart 2010 staat er een fietsenrek en is er een verbodsbord voor het plaatsen van fietsen neergezet.

D9 voor 2010 toen het nog werd gebruikt als fietsenstalling. Intussen zijn er maatregelen genomen en zien we dit beeld niet meer.

Oorspronkelijk bestond het hunebed uit 4 dek- 8 zij- 3 poort- en 2 sluitstenen. Er zijn nu nog slechts 2 dekstenen en 8 zijstenen over terwijl ook 1 sluitsteen en de drie poortstenen ontbreken. De plaatsen van de ontbrekende stenen zijn in 1952 tijdens een restauratie door Van Giffen met plombes aangegeven (zie bovenste foto). Dat betekent dat hij de oorspronkelijke standplaatsen van die stenen door middel van verkleuringen in de bodem heeft kunnen vaststellen. Ook trof hij in het hunebed de scherven van tenminste 100 potten aan. Op de bronzen naamplaquette staat vermeld: Prov.Hunebed D IX, Noordlo.

d9 Annen. Foto Hans Meijer

Locatie hunebed D9

D9 Annen. Kaart door Hans Meijer

Bezoek Professor van Giffen in 1918

D9 lag in 1918 ook al pal langs “den grooten kunstweg Annen – Zuidlaren”. Als je het smalle paadje op de foto ziet, kijken we daar tegenwoordig wel iets anders tegen aan. Het hunebed ziet er nu nog net zo uit als toen, behalve dan de afgegleden deksteen die Van Giffen later weer heeft opgericht. Let ook eens op de bouwval aan de overkant van de weg. Het zegt veel over het armoedig bestaan van de plattelandsbevolking van toen.

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

D9, Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Hans Meijer en Davado

D9 Foto Davado
D9 Foto Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.