In Eext in de gemeente Aa en Hunze liggen meerdere hunebedden. Een van de mooiste en ook grootste is D14 behoort tot de grotere hunebedden. Het hunebed is nog redelijk compleet en intact: 6 dekstenen rusten op de draagstenen, van de twee (misschien zelfs drie) ontbrekende liggen nog een paar brokstukken in het graf. Deze dragen de sporen van boorgaten voor het buskruit waarmee ze zijn gespleten. De 18 zijstenen en 2 sluitstenen zijn compleet. Bij de restauratie moesten wel wat kunstgrepen worden toegepast. Zo is lange tijd de meest oostelijke deksteen door een gemetseld pilaartje ondersteund geweest. Deze is eind 1996 door een z.g. doken (een roestvrij stalen pin) vervangen. Verder zijn er nog drie poortzijstenen en 8 kransstenen aanwezig. Het vrij ruime omringende gebied is in de ruilverkaveling uitgespaard en vormt een eiland in het gecultiveerde akkerland. Het hunebed is vanaf de verharde weg via een ruim parkeer- terrein goed bereikbaar. Zowel op het parkeerterrein als bij het hunebed staat een info-zuiltje. De naamplaquette is omstreeks 1998 met steen en al verwijderd maar niet verloren gegaan. Hij is veiliggesteld door de provincie.

Kaart Eext. Er liggen drie hunebedden vlak bij elkaar. Kaart Hans Meijer
D14, Eexterhalte
Er zijn nog duidelijke sporen te zien van de boorgaten, ooit bedoeld om de steen in kleinere stukken te krijgen om ze gemakkelijker te kunnen transporteren voor andere doeleinden zoals wegenbouw of dijkverzwaring. Gelukkig is het merendeel van deze steen op de plek gebleven.

In het begin van de vorige eeuw bezocht de beroemde archeoloog dr. A.E.van Giffen het hunebed. Hoewel “gestoord en onvolledig” kon Van Giffen zich nog een goed beeld vormen over de oorspronkelijke toestand van dit grote hunebed. Weliswaar ontbraken 2 van de oorspronkelijke 9 dekstenen en was een 3e met springstof gespleten (de boorgaten zijn nu nog te zien), maar alle 20 zij-en sluitstenen waren er nog en bovendien in situ (op de oorspronkelijke plaats). Dat gold ook voor de 2 aangetroffen poortzijstenen en 8 kransstenen . Bovendien waren de contouren van de dekheuvel nog te onderscheiden. De Provincie ontving dit prachtige monument in 1871 gratis in eigendom .

(Bron: Atlas bij “De Hunebedden in Nederland”, dr.A.E.van Giffen, 1925)

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Foto’s Harrie Wolters

D14 op oude ansichtkaarten

d14
d14
d14

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.