Bij Orvelte, Drenthe, ligt een gereconstrueerd ijzertijderf met een ijzertijdboerderij van het type Hijken. De reconstructie is gebouwd door de bekende heer de Haas. Bij een bezoek aan het ijzertijderf is een bezoek aan het prachtige museumdorp Orvelte een mooie aanvulling. In de zomermaanden ga je in Orvelte even terug in de tijd naar het begin van de 20ste eeuw met ambachtslieden, maar ook in de wintermaanden zijn in de omgeving prachtige boerderijen/gebouwen, mooie eeuwenoude bomen en een schaapskudde te zien.

Ijzertijderf bij Orvelte aan de rand van bos en uitzicht op graslanden en het museumdorp Orvelte.

Rij richting Orvelte en sla de Dorpsstraat in, sla dan af de Brinkstukken, daarna splitst de weg zich na ongeveer 100 meter. Sla linksaf de Kromboom in. Na ongeveer 300 meter parkeer je je auto langs de weg en loop dan linksaf de graslanden in (na ongeveer 300 meter). Na 300 meter zie je het ijzertijderf liggen.

De ijzertijdboerderij met aan de rechterkant de spieker.

Het ijzertijderf

Het ijzertijderf bestaat uit een boerderij, een spieker en een leemkuil. In 1978 heeft de Groninger Instituut voor Archeologie, het vroegere Biologisch Archeologisch Instituut, de ijzertijdboerderij gereconstrueerd. De reconstructie is gebaseerd op een huisplattegrond uit de vroeg-Romeinse Tijd, zo’n 200 v.Chr., gevonden bij Hijken. De boerderij is een drieschepig woonstalhuis. De materialen voor de bouw van de boerderij komen uit de omgeving. De leem komt uit een leemkuil een kleine 100 meter verderop. De ijzertijdboerderij is gebouwd om meer inzicht te krijgen in de materialen, gereedschappen en constructie, maar ook in het leven in de ijzertijd. In 2003 is de ijzertijdboerderij gerenoveerd door Staatsbosbeheer en vele vrijwilligers.

Het ijzertijderf als onderdeel van een wandelexcursie.
De prehistorische schoorsteen oftewel rookgat.
Prachtige spieker met vlechtwerk aangesmeerd met leem met rieten dak.
Een van de twee ingangen aan de lange zijdes van de boerderijen.
Uitzicht vanuit de boerderij naar buiten.

Locatie

IJzertijdboerderij, Orvelte
Kromboom
9441 TK Orvelte
https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/orvelte

Tekst door Nadine Lemmers en foto’s door Jacqueline Speelman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.