Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte

In Drenthe ligt een ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte. Op het erf vind je een reconstructie van een boerderij van het type Hijken, maar ook een graanspieker. De reconstructie is gebouwd door de bekende heer de Haas. Bij een bezoek aan het ijzertijderf is een bezoek aan het prachtige museumdorp Orvelte een mooie aanvulling. In de zomermaanden ga je in Orvelte even terug in de tijd naar het begin van de 20ste eeuw met ambachtslieden, maar ook in de wintermaanden zijn in de omgeving prachtige boerderijen/gebouwen, mooie eeuwenoude bomen en een schaapskudde te zien.

Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte
Ijzertijderf bij Orvelte aan de rand van bos en uitzicht op graslanden en het museumdorp Orvelte.

Het ijzertijderf – boerderij en spieker

Het ijzertijderf bestaat uit een boerderij, een spieker en een leemkuil. In 1978 heeft de Groninger Instituut voor Archeologie, het vroegere Biologisch Archeologisch Instituut, de ijzertijdboerderij gereconstrueerd. De reconstructie is gebaseerd op een huisplattegrond uit de vroeg-Romeinse Tijd, zo’n 200 v.Chr., gevonden bij Hijken. De boerderij is een drieschepig woonstalhuis. De materialen voor de bouw van de boerderij komen uit de omgeving. De leem komt uit een leemkuil een kleine 100 meter verderop. De ijzertijdboerderij is gebouwd om meer inzicht te krijgen in de materialen, gereedschappen en constructie, maar ook in het leven in de ijzertijd. In 2003 is de ijzertijdboerderij gerenoveerd door Staatsbosbeheer en vele vrijwilligers.

Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte
De ijzertijdboerderij met aan de rechterkant de spieker.
Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte
Het ijzertijderf als onderdeel van een wandelexcursie.
Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte
De prehistorische schoorsteen oftewel rookgat.
Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte
Prachtige spieker met vlechtwerk aangesmeerd met leem met rieten dak.
Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte
Een van de twee ingangen aan de lange zijdes van de boerderijen.
Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte
Uitzicht vanuit de boerderij naar buiten.

Route en adres Ijzertijderf vlakbij het dorp Orvelte

Rij richting Orvelte en sla de Dorpsstraat in, sla dan af de Brinkstukken, daarna splitst de weg zich na ongeveer 100 meter. Sla linksaf de Kromboom in. Na ongeveer 300 meter parkeer je je auto langs de weg en loop dan linksaf de graslanden in (na ongeveer 300 meter). Na 300 meter zie je het ijzertijderf liggen.

IJzertijdboerderij, Orvelte
Kromboom
9441 TK Orvelte
https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/orvelte

Tekst door Nadine Lemmers en foto’s door Jacqueline Speelman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.