By No machine-readable author provided. Gunnernett assumed (based on copyright claims). [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Zo’n drie kilometer van de stad Stavanger in Rogaland ligt een ijzertijderf met zogenaamde langhuizen met een datering van 350-550 n.Chr. (Volksverhuizingstijd). Op de top van Ullandhaug liggen drie huisplattegronden, deze zijn onderzocht in 1967 en 1968. De muren van de huizen zijn nog steeds zichtbaar op het terrein. De opgravingen van de huizen leverden zoveel informatie over de constructie dat een reconstructie de moeite waard werd gevonden.

Vor 1500 Jahren, lebten hier die frühen Norweger. 01
Foto met links de restanten van de prehistorische huizen en rechts een blik op de flat. By Holger Uwe Schmitt (Own work) [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons

Collectie

Het openluchtmuseum toont de restanten van prehistorische huizen waaronder een reconstructie van de twee huizen zoals hierboven vermeld. Opmerkelijk zijn de prachtige muren van steen met een zodendak met daaronder berkenbast. De vuurplaatsen van toen zijn bewaard gebleven en nu weer in gebruik. Naast de twee huizen zijn een kleiner gebouw, putten, stenen omheiningen en grafheuvels te zien. Het openluchtmuseum laat het leven zien in de prehistorie. Tevens wordt verteld wat er in de omgeving aan archeologische schatten is gevonden. Op het terrein zijn ook een grafheuvel uit de bronstijd en meerdere grafheuvels uit de ijzertijd te vinden.

Vor 1500 Jahren, lebten hier die frühen Norweger. 03
By Holger Uwe Schmitt (Own work) [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons.
Vor 1500 Jahren, lebten hier die frühen Norweger. 05
By Holger Uwe Schmitt (Own work) [CC BY-SA 4.0 ], via Wikimedia Commons.

Topvondsten

De topvondsten zijn de reconstructies van de boerderijen die op dezelfde plaats waar ze zijn gevonden zijn gebouwd. Je gaat bij het vuur zitten net als 1.500 jaar geleden. Niet op veel plaatsen treed je echt in de voetstappen van de mensen uit het verleden. Een archeologische vindplaats, een reconstructie van het huisplattegrond op de werkelijke vindplaats zelf. Dit in combinatie met diverse grafheuvels samen maken het een topvondst.
Vor 1500 Jahren, lebten hier die frühen Norweger. 07
By Holger Uwe Schmitt (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons.

Locatie

Iron Age Farm Ullandhaug
Ullandhaugveien 165,
Stavanger 4021,
Norway

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.