In het zuidwesten van Turkije bij het dorp Yağca, zo’n 30 kilometer ten noordwesten van de stad Antalya, bevindt zich de Karaingrot of zwarte grot. De grot is te bereiken via de snelweg naar Burdur. De grot is ontstaan door de natuur en bevindt zich in de tentheuvel of cardirtepesi aan de oostelijke helling van het Katran-gebergte. Het Katran-gebergte ligt ten westen van het Taurusgebergte. De grot is gevormd in kalksteen en ligt op een hoogte van 430 meter boven de zeespiegel en 150 meter boven de bodem. De bodem bestaat met name uit travertijn. De Karain grot is een complex van grotten A t/m G aan elkaar verbonden met nauwe gangen. De grotten zijn  indrukkend door prachtige stalagtieten en stalagmieten.

Karain
By Klaus-Peter Simon (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons.

Archeologisch onderzoek

In 1940 vond het eerste onderzoek plaats op deze bijzondere vindplaats. Dit onderzoek loopt door tot 2008. Deze Karain cave is de grootste grot in Turkije met bewoning. Het toont bewoningssporen van de gehele periode van de  oude steentijd, zowel van de neanderthalers als de moderne mens (Laat-Paleolithicum). Bijzonder is de vondst van een fragment van een schedel van een neanderthaler, de enige vondst in Turkije. De grot vertoont vanaf de oude steentijd continue bewoning van moderne mensen, dus ook uit het Epi-Paleolithicum (middensteentijd in dit gebied), nieuwe steentijd, kopertijd en bronstijd. In de ijzertijd lijkt de grot een heiligdom te zijn geweest, het bewijs hiervoor zijn de inscripties bij de ingang van de grot.  De vondsten bestaan uit vuurstenen en benen werktuigen, menselijke resten, dierlijke resten, plantaardige resten en rotstekeningen.

Cranium, Paleolithic, MACA, 3083
Schedel van moderne mens, Karaingrot. https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ACranium%2C_Paleolithic%2C_MACA%2C_3083.jpg

Bezoek aan de grot

Bij de parkeerplaats kun je een kaartje kopen bij een loket en vanaf daar is het klimmen naar de grot. De grotten zijn verlicht, maar het is aan te raden een zaklamp mee te nemen. Denk aan het dragen van goede wandelschoenen.
Bij de ingang van de grot kun je wat kleine vondsten bekijken in het kleine Karain Museum, denk aan dierenbotten en dierentanden. Om nog meer van de vondsten te bekijken kun je het Antalya Museum bezoeken of het Museum of Anatolian Civilization in Ankara.

Karain-magarasi
https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AKarain-magarasi.jpg

Locatie

Karain Cave,
Yağca Mahallesi,
07190 Antalya Merkez/Antalya,
Turkije

Bronnen

https://www.muze.gov.tr/en/museums/karain-cave

http://whc.unesco.org/en/tentativelists/666/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.