Klaverzuring: onkruid of lekker voedsel?

0
9303
Gehoornde klaverzuring. Barq from nl [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Tot het geslacht klaverzuring (Oxalis) behoren tientallen soorten, maar in Nederland kennen we drie soorten: Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata), Stijve klaverzuring (Oxalis fontana) en Witte klaverzuring (Oxalis acetosella).

Oxalis corniculata in Talakona forest, AP W IMG 8538
De gehoornde klaverzuring. By J.M.Garg (Own work) [GFDL or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 ], via Wikimedia Commons

Gehoornde klaverzuring

De kleine kruipende plant met gele bloemen is eenjarig of overblijvend en bloeit van mei tot oktober. Bijzonder is dat alleen bij zonlicht de bloemen geopend zijn. De plant kan woekeren door hoge tempo groei en de grote kiemkracht van de zaden. De plant is te omschrijven als een pionier. De herkomst lijkt te liggen in Europa en Midden-Amerika, maar de geringe verhalen en anekdotes duiden op een oorsprong elders dan Nederland. Lang werd de plant gezien als een zeldzaam akkeronkruid, maar imiddels is de plant te vinden in stedelijke gebieden tussen muren en stoepen.

Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata)
Gehoornde klaverzuring. Barq from nl [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Gebruik van vroeger tot nu

De gehoornde klaverzuring heeft veel vitamine C en wordt gebruikt tegen scheurbuik en vergiftigingen. De bladeren zijn eetbaar, maar hebben een wat wrange citroenachtige smaak. Ook kan er kruidenthee van gezet worden. De plant heeft een hoog oxaalzuurgehalte en kan dus beperkt worden toegepast. Het zuur kan schade doen aan de kalkopname door het lichaam. In hoge dosis is het dodelijk. Uit de bloemen worden kleurstoffen gewonnen: geel, oranje, rood tot bruin. Als je de plant kookt, krijg je een gele kleurstof.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.