De huizen in de nederzetting in het museum

De beroemde archeologische site van Lepenski Vir in Servie ligt in de Derdap Gorge, op de oevers van de Donau. Het was ooit, in de prehistorie, een belangrijke locatie. Er is een nederzetting gevonden die duizenden jaren op die plek heeft gelegen. Er zijn unieke vondsen gedaan die dateren tussen 6500 en 5500 v.Chr.

Locatie

Lepenski Vir ligt op de oevers van de Donau

Het museum

In het midden van de nederzetting lag een groot plein waar rituelen hebben plaatsgevonden. De huizen zagen er uit als driehoekige tentachtige overkappingen. Er zijn vuurhaarden gevonden en allerlei sculpturen met afbeeldingen van mensen, gemaakt van ronde stenen. Oorspronkelijk zijn alleen hoofden gemaakt, later werden er hele lichamen gemaakt die als idool beelden (godsbeelden) werden gebruikt. De hoofden van deze beelden hebben een visachtig uiterlijk, soms ook hertachtig. Ze hebben intrigerende inscripities – symbolen met tekeningen, letters, nummers en landschappen.

De huisplattegronden in meer detail

Huisplattegrond Wikicommons
Idool beeld. Foto Wikicommons

INFORMATION

Visitors center Lepenski Vir
Boljetin, 19220 Donji Milanovac
тел. ++381 (0)30 501-389, 501-398
www.lepenski-vir.rs

Vorig artikelDe Tweeling van Drouwen, D19 en D20
Volgend artikelDe Twieling van Drouwen, D19 en D20
Harrie Wolters is algemeen directeur van het Hunebedcentrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.