In de bruinkoolmijn bij de plaats Schöningen in Duitsland is een indrukwekkende vondst gedaan: de speren van Schöningen. De speren worden beschouwd als een van de tien belangrijkste vondsten uit de oude steentijd. De speren zijn de oudste jachtwapens ter wereld en de oudste houten werktuigen.

Schöningen Speer VI © P. Pfarr NLD

Museum

In 2013 is het museum en bezoekerscentrum geopend voor het publiek, maar ook speelt de instelling een rol in onderzoek, zowel archeologisch als geologisch onderzoek. De tentoonstelling brengt je terug naar de tijd van de makers van de speren (300.000 jaar geleden) – de homo heidelbergensis. Het museum staat op een unieke plaats: in de buurt van de archeologische vindplaats. In het jachtkampement zijn duizenden botten, eierschalen, 8 speren, nog meer fragmenten van speren, een lans en een “throwing stick”. Ook is een kleerluis gevonden wat zou betekenen dat deze mensen al kleding droegen. Je leert hoe je voorganger leefde en jaagde. Leer wat deze mensen al konden en hoe veel ze op ons leken. Vanuit het gebouw is de bruinkoolgroeve zichtbaar – de archeologische vindplaats.

Locatie Palaon, Schoningen. Kaart Google Maps
Museum en de omgeving.
Uitzicht op de bruinkoolmijn.

Archeologische vindplaats

Het museum ligt direct aan de Schöningen-mijn en de opgravingen zijn nog steeds gaande. De speren zijn in 1994 ontdekt, maar ook andere werktuigen en resten van flora en fauna. Zo liepen er 300.000 jaar geleden mammoeten, holenberen en wolharige neushoorns.

In een model wordt uitgelegd hoe de opgraving in zijn werk gaat.
Omgeving van het museum is ingericht zoals het er 300.000 jaar uitzag.

Omgeving

Rond het museum ligt een natuurgebied van 34 hectare ingericht zoals in de oude steentijd: steppes en bossen…. met een kudde wilde paarden. Op het terrein is een ontdekpad aangelegd zodat kinderen op speelse wijze het verleden kunnen beleven. Ook is er een overdekte educatieve ruimte waar leerlingen leren om op te graven. De kinderen leren in de speeltuin over de prehistorie en kunnen graven naar botten.

Opgravingsterrein onder de tent.
Zeefinstallatie bij de opgravingsbak.
Educatieve speeltuin met prehistorische materialen en een hele opgraving.
Opgraven als een archeoloog – in de speeltuin.

Locatie

The paläon – Research and Experience Centre Schöningen Spears Paläon 1
38364 Schöningen
www.palaeon.de

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.